Η Yeni Safak και ο στρατηγός Κάμπελ
Σε κρίση κινδυνεύει να οδηγήσει τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις το κλίμα που καλλιεργείται σταθερά τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία περί δακτύλου των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου με αποκορύφωμα το δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak που κατηγόρησε συγκεκριμένα ως ενορχηστρωτή τον Αμερικανό στρατηγό εν αποστρατεία Τζον Κάμπελ.
Ο αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, καθώς και ο ίδιος ο Τζον Κάμπελ, απέκρουσαν ως παράλογες και γελοίες τις αναφορές της εφημερίδας-οργάνου του καθεστώτος Ερντογάν.
Στρατιωτικοί εμφανίζονται διαρκώς στα πλατό τηλεοπτικών εκπομπών στην Τουρκία «δείχνοντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες ως άμεσα εμπλεκόμενες στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Ο όμιλος Dogan, που έχει στην ιδιοκτησία του την εφημερίδα Hurriyet και το δίκτυο CNN Turk, έχει δε προσχωρήσει πλέον απόλυτα στο στρατόπεδο Ερντογάν δίνοντας βήμα στις θεωρίες περί αμερικανικού δακτύλου -και μάλιστα από τη συχνότητα του ίδιου του CNN Turk.
Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της αμερικανικής εμπλοκής ήταν το δημοσίευμα της Yeni Safak για τον «Αμερικανό διοικητή Κάμπελ που βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία».
Η εφημερίδα εμπλέκει τον κορυφαίο Αμερικανό στρατηγό, πρώην διοικητή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης ISAF στο Αφγανιστάν (2014-2016), Τζον Κάμπελ, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα εκ των πλέον υψηλόβαθμων προσώπων που οργάνωσαν την απόπειρα και είχαν την εποπτεία των πραξικοπηματιών στρατιωτών.
Η Yeni Safak επικαλείται για το σενάριο της εμπλοκής Κάμπελ «πηγές προσκείμενες στην εν εξελίξει νομική διαδικασία για τους κρατούμενους πραξικοπηματίες».
Η εφημερίδα εμφανίζει τον στρατηγό να είχε διακινήσει εκ μέρους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) ποσό ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων -μέσω του υποκαταστήματος της Unitef Bank of Africa (UBA) στη Νιγηρία- για να μοιραστούν μεταξύ των στρατιωτών που στήριζαν το πραξικόπημα.
Ο Τζον Κάμπελ εμφανίζεται επίσης να είχε επισκεφθεί τουλάχιστον δύο φορές μυστικά την Τουρκία από τον Μάιο έως και την εκδήλωση του πραξικοπήματος.
Το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί για το πραξικόπημα τον αυτοεξόριστο επί δεκαετίες στις ΗΠΑ πρώην σύμμαχο, και νυν ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, έχοντας εξαπολύσει πογκρόμ σε όλο τον κρατικό μηχανισμό και το στράτευμα για τους «τρομοκράτες» γκιουλενιστές. Εκείνος αρνείται κάθε ανάμειξη και υπαινίσσεται πως ενορχηστρωτής μπορεί να είναι ο ίδιος ο Ερντογάν, καλώντας τις ΗΠΑ να μην ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα έκδοσής του.
Αντιδρώντας στο δημοσίευμα της Yeni Safak, ο αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές παράλογες.
«Είναι παράλογη η αναφορά ότι στρατηγός Κάμπελ θα ήταν αναμεμειγμένος σε κάτι σαν αυτό. Είναι προσωπικός μου φίλος και τυγχάνει να γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή κάνει πολλά πράγματα, και σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ένα πραξικόπημα στην Τουρκία. Πραγματικά δεν γνωρίζω από πού μπορεί να προήλθε αυτή η αναφορά» δήλωσε ο Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Ο ίδιος ο Κάμπελ μίλησε για «απολύτως γελοίες» αναφορές της Yeni Safak. «Ούτε καν αξίζει απάντησης. Είναι απολύτως γελοίο» δήλωσε ο στρατηγός που μόλις αποστρατεύτηκε στην Wall Street Journal.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά στόματος του Τζον Κέρι, έχουν προειδοποιήσει ήδη από την επομένη του πραξικοπήματος την Τουρκία να βάλει φρένο σε δημόσιους υπαινιγμούς περί αμερικανικής εμπλοκής , τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι ισχυρισμοί είναι «καταφανώς ψευδείς και επιζήμιοι» για τις διμερείς σχέσεις των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.
Ευαγγελία Μπίφη
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια