Απέτυχε το πραξικόπημα στην Τουρκία - 90 νεκροί - 1.154 τραυματίες - 1.563 αξιωματικοί έχουν συλληφθεί

Παραμένει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν 


Eλεύθερος αφέθηκε ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος στις ώρες του πραξικοπήματος. Εκατοντάδες συλλήψεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 90 και οι τραυματίες τους 1.154.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε όλη την επικράτεια έχουν συλληφθεί 1.563 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απόπειρα πραξικοπήματος συμμετείχε και ο διοικητής της «Στρατιάς του Αιγαίου».

Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί, αλλά και απλοί πολίτες μπήκαν στη μέση για να προστατέψουν στρατιώτες από το οργισμένο πλήθος που προσπαθούσε να τους λιντσάρει.

Εν τω μεταξύ, και ενώ η τάξη αποκαθίσταται σταδιακά στη χώρα, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, νέες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της νύχτας της 16ης Ιουλίου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η έδρα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών δέχθηκε επίθεση από στρατιωτικά ελικόπτερα στη διάρκεια της απόπειρας toy πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, βρισκόταν σε ασφαλή τοποθεσία και ήταν σε επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Η Υπηρεσία εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις ΕΔ, την αστυνομία και την κυβέρνηση εναντίον των πραξικοπηματιών σε επιχειρήσεις ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η τάξη σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, αλλά φαίνεται ότι το παιχνίδι κερδίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραμένει στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Πόλης, απ' όπου κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη νόμιμη κυβέρνηση. Στο μεταξύ ανακτήθηκε ο έλεγχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού το οποίο είχαν καταλάβει οι πραξικοπηματίες και είχαν συλλάβει τον αρχηγό. 1563 στρατιωτικοί διάφορων βαθμών (πληροφορίες μιλούν για πέντε στρατηγούς και 29 συνταγματάρχες) οι οποίοι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το οποίο άρχισε και πάλι να εκπέμπει μετά την εισβολή στρατιωτικών στο κτίριο και το στούντιο του καναλιού και τη διακοπή του προγράμματός του για αρκετή ώρα.

Ο Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι νεκρός ένας από τους επίδοξους πραξικοπηματίες, με βαθμό ανώτατου αξιωματικού.

Αεροσκάφος που εκτελούσε εμπορική πτήση προσγειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Είναι το πρώτο που αφίχθη σε αυτό το αεροδρόμιο μετά την εκδήλωση απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής.

«(Η πτήση) #TK1984 προσγειώθηκε στο IST από το Λονδίνο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ειδικευμένος ιστότοπος Flightradar24, χρησιμοποιώντας τον διεθνή κωδικό του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Το αεροσκάφος της Turkish Airlines ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ξανά ώρες μετά την εκδήλωση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αποτράπηκε καθώς ο τουρκικός λαός βγήκε στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας μετά από προτροπή του Ερντογάν και κατάφερε να σταματήσει το τμήμα των ενόπλων δυνάμεων που προαπάθησε να καταλάβει την εξουσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η κατάσταση το ξημέρωμα του Σαββάτου δεν ελεγχόταν πλήρως από τις δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν.

Τελικά οιδυνάμεις των πραξικοπηματιών άρχισαν να παραδίδονται λίγο πριν τις 7 το πρωί. Πλάνα που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση εικονίζουν περίπου πενήντα στρατιωτικούς στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, να παραδίδονται με τα χέρια ψηλά.




Ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα

Υποκινητής του πραξικοπήματος στην Τουρκία φέρεται να είναι, σύμφωνα με διαρροές από την κυβερνητική πλευρά, ένας απόστρατος συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ, ο οποίος είχε απομακρυνθεί προ μηνών από το στράτευμα για επειδή προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία για μία άλλη απόπειρα πραξικοπήματος.

O συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κιοσέ αποστρατεύτηκε και απομακρύνθηκε από τη θέση του νομικού προϊστάμενου του Γενικού Επιτελείου τον περασμένο Μάρτιο με απόφαση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, κατηγορούμενος για παρατυπίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της δίκης σε σχέση με τις καταγγελίες για απόπειρα δολοφονίας το 2009 του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Ο συνταγματάρχης Κιοσέ ανέλαβε καθήκοντα στο ΓΕΕΘΑ και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και το λεγόμενο «κοσμικό δωμάτιο» (kozmik oda στα τουρκικά), η αίθουσα όπου φυλάγονται τα άκρως απόρρητα σχέδια και στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων. Ο προκάτοχός του είχε συλληφθεί για ανάμειξή του στο παρακρατικό δίκτυο Ergenekon, ενώ οι χειρισμοί του συνταγματάρχη Κιοσέ κατέληξαν σε δικαστική εντολή για έρευνα στο υπ’ αριθμ. 16 «κοσμικό δωμάτιο» και αποστολή των ψηφιακών στοιχείων που βρέθηκαν εκεί προς περαιτέρω διερεύνηση στο Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TUBITAK), για το οποίο όμως υπήρχαν υπόνοιες ότι πρόσκειται στο τάγμα το Φετχουλάχ Γκιουλέν, το αποκαλούμενο από την κυβέρνηση Ερντογάν και «παράλληλο κράτος». Με αυτόν τον τρόπο η πλευρά του Γκιουλέν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε άκρως απόρρητα στοιχεία.

Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά στην Τουρκία που μη στρατιωτικά πρόσωπα αποκτούσαν πρόσβαση στον εν λόγω χώρο και τα απόρρητα στοιχεία που φυλάσσονταν εκεί και υπεύθυνος για αυτό θεωρήθηκε ο Κιοσέ, ο οποίος στοχοποιήθηκε ως συνεργάτης του τάγματος του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Ακριβώς στο γεγονός αυτό στηρίχθηκε και η καταγγελία της τουρκικής κυβέρνησης ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος από τις ΗΠΑ όπου ζει εξόριστος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί δικού του δακτύλου στο πραξικόπημα.

Στην ομάδα πραξικοπηματιών του Κιοσέ φέρονται να συμμετέχουν 37 αξιωματικοί, εκ των οποίων οι 6 είναι συνταγματάρχες, οι 5 αντισυνταγματάρχες, οι 3 ταγματάχες, οι 2 λοχαγοί, οι 14 υπολοχαγοί και οι 7 ανθυπολοχαγοί.

Οι πραξικοπηματίες αξιωματικοί ετοίμασαν σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης λίστα με 400 ονόματα για μεταθέσεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι περισσότερες αφορούν μονάδες της Χωροφυλακής, της Αεορπορίας και θέσεις στρατιωτικών ακολούθων στο εξωτερικό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια