Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τους 8 «Μπερελί»

Γράφει ο Γρηγόρης Μούκας

Καθώς παρατηρούσα τα πλάνα της τηλεόρασης που έδειχναν τη μεταγωγή των 8 συλληφθέντων  Τούρκων στρατιωτικών, των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας (Μπορντό Μπερελί) στην Αλεξανδρούπολη, δεν το κρύβω ότι απογοητεύτηκα από το γεγονός ότι τα μέτρα προστασίας τους «έμπαζαν από παντού».
Μια κουστωδία από 8 σκυφτούς (φοβισμένους ή ντροπιασμένους) κρατούμενους, με άλλους τόσους αστυνομικούς συνοδούς, να διασχίζουν ένα στενό διάδρομο που ορίζετο από το συγκεντρωμένο πλήθος, μπροστά στο κτίριο της εισαγγελίας, με το ετερόκλητο αυτό πλήθος να κρύβει ένα σωρό κινδύνους, για τους μεταγόμενους.

Ένθεν και ένθεν, του διαδρόμου, είχαν τοποθετηθεί μερικοί νεαροί ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ που, λόγω απειρίας, εστίαζαν στους κρατούμενους, αντί να κοιτάζουν προς την περιφέρεια (το πλήθος), το οποίο αποτελούσε, εν δυνάμει, πιθανή πηγή κινδύνου για τη ζωή των μεταγόμενων, παρέχοντας, αθέλητη, κάλυψη στους εγκάθετους του προξενείου που έβριζαν και απειλούσαν τους Μπερελί (σ.σ.αν έπαιρναν εντολή να τους βλάψουν).Με ποιο τρόπο; θα το δούμε στη συνέχεια.

Ο τυχόν ισχυρισμός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρουπόλεως, ότι «επρόκειτο για μέτρα τάξεως από ένστολους» και όχι ασφαλείας τα οποία ήσαν διακριτικά και αφανή, ουδόλως αναιρεί τους κινδύνους στους οποίους θα αναφερθούμε.

Ο αξιότιμος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, με όλους τους κατιόντες αξιωματικούς που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη προστασίας των ανθρώπων αυτών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Ελληνικό δίκαιο, άσχετα, με τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και των πιθανών συνεπειών & επιπτώσεων, σε περίπτωση που κάποιος ακραίος οπαδός του Σουλτάνου (εγκάθετος ή μη) ή θιασώτης του νέου, υπό ίδρυση, χαλιφάτου, σκοτώσει έναν ή περισσότερους από τους κρατούμενους;

Υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι οι αξιωματικοί αυτοί είναι «στόχοι» υψηλής επικινδυνότητας λόγω, του απρόβλεπτου χαρακτήρα του Σουλτάνου και της αδιαφορίας που επιδεικνύει απέναντις στις διεθνείς αντιδράσεις;

Κι εδώ επιτρέψτε μας να αναφερθούμε στους σοβαρότερους δυνητικούς (potential) κινδύνους, αν και ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε ενδελεχή/εκτεταμένη Μελέτη Εκτίμησης Επικινδυνότητας ή και Τρωτότητας, τις οποίες όφειλαν να έχουν, ήδη, κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, αλλά κάτι μας λέει ότι όλα δουλεύουν «στο προφορικό».

Ενδογενείς κίνδυνοι:

Με την ψυχολογία των κρατουμένων να έχειπάει στα τάρταρα, το ευμετάβολο του ψυχισμού τους μπορεί να τους οδηγήσει σε αυτοχειρία, οπότε, χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς και μέτρα αυτοπροστασίας (συνεχήςφρούρηση και αδιάλλειπτη οπτική παρατήρηση - Alwaysinview - , αφαίρεση κάθε αντικειμένου που προσφέρεται για πιθανή αυτοκτονία όπως, κορδόνια, ζώνες, αναπτήρες....ή αντικείμενα που προσφέρονται για πνιγμονή. Επιπλέον, τσιμεντένια κρεβάτια, λάμπες φωτισμού με ανθεκτικό περίβλημα, χωρίς καλώδια και παπούτσια με ελαστική σόλα για να μη γλιστρήσουν στα σκαλιά και τσακιστούν. Ενώ, ο κίνδυνος να δραπετεύσουν είναι πιθανός (αυτό δεν κάνει να το αναλύσουμε!).

Εξωγενείς κίνδυνοι:

Απαγόρευση επισκεπτηρίου (συγγενών ή φίλων από την μειονότητα ή την τουρκία) με εξαίρεση τους δικηγόρους τους, γιατί ο κίνδυνος δολοφονίας τους με μια καρφίτσα, κατά τη χειραψία ή με αιχμηρό δαχτυλίδι κλπ, εμποτισμένων σε μη ανιχνεύσιμο δηλητήριο είναι πιθανός. Απαγόρευση ακόμη και στους εκτός υπηρεσίας αστυνομικούς, ενώ το συνεργείο καθαρισμού των κρατητηρίων να χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα υλικά καθαριότητας λόγω του κινδύνου εισαγωγής τοξικών υλικών. Σίτιση των κρατουμένων μόνο από την αστυνομική λέσχη (για την πρόληψη/αποτροπή σκοπούμενης δηλητηρίασης και νερό εμφιαλωμένο - όχι από το δίκτυο ύδρευσης - ).

Άλλοι κίνδυνοι:

· Πιθανή καταδρομική επιχείρηση με «διείσδυση» συναδέλφων τους «Μπερελί», πιστών στο Σουλτάνο, για να τους πάρουν μέσα από τα χέρια μας –σ.σ. οποία ξεφτίλα για την κυβέρνησή μας αν, επιτύγχανε ένα υποτιθέμενο τέτοιο εγχείρημα - (βλέπε αποτυχημένες επεμβάσεις στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης του Ιράν από αμερικανούς και στη Λευκωσία της Κύπρου από Αιγύπτιους κομάντος...).

· Επίθεση με μπαζούκα ή RPG από απόσταση, στο κτίριο κράτησής τους.

· Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροχήματα (drone/UAV)που φέρουν όπλα ή εκρηκτικά, σε ανοιχτό χώρο κατά την άσκοπη μεταγωγή τους. Άσκοπη και ανόητη!, γιατί θα ήταν καλύτερα αντί να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό να γίνει το αντίθετο. Οι αξιότιμοι κ.κ. εισαγγελείς θα μπορούσαν, χωρίς να τρωθεί το κύρος τους, λόγω ειδικών κινδύνων, να πάνε στη φυλακή ή σε άλλο ασφαλή χώρο για να τους πάρουν τις απολογίες τους.

Κατά τις μεταγωγές ή μέσα στο δικαστήριο:

· Επίθεση με μαχαίρι, πιστόλι ή χειροβομβίδα από κοντινή απόσταση, με μακρύκανο όπλο ή υποπολυβόλο από μέση ή μακρινή, ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων, τοξικών υλικών ή καυστικών υγρών σε βάρος τους και άντε μετά να βρεις το δράστη.

· Νύξη με δηλητηριασμένο αιχμηρό αντικείμενο κοντά στις εισόδους των δικαστηρίων ή της υπηρεσίας ασύλου, από άτομο που πέφτει επάνω τους, δήθεν τυχαία. Το θύμα θα καταλήξει μετά από 24 ή 48 ώρες από οξύ πνευμονικό οίδημα ή έμφραγμα του μυοκαρδίου καίμε ιατροδικαστική διάγνωση «παθολογικών αιτίων», εφόσον το δηλητήριο είναι μη ανιχνεύσιμο.

Οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες έχουν όλες τις παραπάνω δυνατότητες, ενώ μπορούν να εξαγοράσουν ή στρατολογήσουν τρίτα πρόσωπα για να κάνουν, παστρικά, τη «δουλειά».

Διαθέτουν, επίσης, ειδικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους, δικής τους τεχνολογίας (TurkSatIII) με δυνατότητες καταγραφής αντικειμένων διαμέτρου 30εκ./και ήχου ενώ, διενεργούν remotely αξονική/μαγνητική τομογραφία και «βλέπουν» ποιος οπλοφορεί, αν έχει λάμες στο σώμα του, αν είναι άνδρας ή γυναίκα κ.ο.κ., και γνωρίζουν, ανά πάσα στιγμή, που βρίσκονται οι κρατούμενοι.

Αν, για την ασφάλειά τους, τους μεταφέρετε τη νύχτα σε άλλο κτίριο, πρέπει να σχεδιάσετε ειδική επιχείρηση αποπροσανατολισμού.

Νομίζουμε ότι το, ως άνω, δείγμα! πιθανών κινδύνων είναι αρκετό για να «ξυπνήσει» τις αρμόδιες υπηρεσίες (της ΕΥΠ μη εξαιρουμένης)γιατί, τα μάτια (Δύσης και Ανατολής) είναι στραμμένα πάνω μας μέχρι, να αποφασιστεί η τύχη τους από την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη.

Αν κ. Υπουργέ και κ. Αρχηγέ συμβεί κάτι από αυτά ή άλλο ανάλογο συμβάν, αντιλαμβάνεστε που θα πάει το κύρος του κ. Πρωθυπουργού, η τιμή της χώρας και η αξιοπρέπεια του ταλαιπωρημένου αλλά υπερήφανου ελληνικού λαού.

Και τότε δεν θα μπορείτε να ισχυριστείτε ότι ήταν αδύνατο να το προβλέψετε.

Μια νέα απαγωγή, τύπου Οτσαλάν, δεν την αντέχει ο τόπος και το τσουνάμι που, κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει, δεν θα μπορέσετε να το δαμάσετε.

Πρόταση:

Αν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ασύλου και η δίκη τους διεξάγονταν στα Γιάννενα, την Τρίπολη ή την Καλαμάτα, δεν θα ήταν ασφαλέστερο για όλους (γι’ αυτούς, αλλά και, κυρίως, για σας;).

O κ. Γρηγόρης Μούκας είναι σύμβουλος ασφάλειας ΔΟΛ - Αναλυτής θεμάτων ασφαλείας


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια