Επιστρέφουν στην Τουρκία τους 7 Τούρκους αξιωματικούς και τον πολίτη που ζήτησαν άσυλο

Επιστρέφουν στην Τουρκία τους 8 Τούρκους που ζήτησαν άσυλο.Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα εκδόσει τους αξιωματικούς και τον ένα πολίτη που επέβαιναν στο ελικόπτερο σήμερα το πρωί και ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τρεις Συνταγματάρχες, τρεις λοχαγούς και δύο χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα ενώ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα πάνε σήμερα ή αύριο το πρωί στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη δικηγόρο τους, Βασιλική Μαρινάκη οι 8 αιτούντες άσυλο,ισχυρίζονται ότι αρχικά επέβαιναν σε δυο διαφορετικά ελικόπτερα και μετέφεραν τραυματίες. Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη άφησαν τους τραυματίες, επιβιβάστηκαν όλοι σε ένα ελικόπτερο και διέφυγαν στην Ελλάδα.

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τον Τσαβούσουγλου για τα περί άμεσης έκδοσης των 8 αιτούντων πολιτικό άσυλο

Διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στη HuffPost Greece, τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας όμολογός του τον διαβεβαίωσε για την άμεση έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.


Κυβέρνηση: «Δύσκολο να αποτραπεί η εκδοσή τους»

Στο μεταξύ, και στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Επί της διαδικασίας: Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Το συντομότερο η επιστροφή του ελικοπτέρου

Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια