Βουλιάζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία: Χρέη 25 δις από ληξιπρόθεσμες οφειλές - Κίνδυνος για τις συντάξεις

Τραγική είναι η εικόνα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Τα χρέη προς αυτά φθάνουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ με την κατάσταση να βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη και βεβαίως να τίθενται σε κίνδυνο ακόμη και αυτές οι συντάξεις πείνας που δίδονται σήμερα.

Από το σύνολο των χρεών τα 16,6 δισ. έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, γιατί αφορούν πρόσωπα που έχουν οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή σε ρύθμιση βρίσκονται 147.300 οφειλέτες. Από αυτές τις ρυθμίσεις συνεχίζουν να εξυπηρετούνται μόνο οι 50.250. Εκ των υπόλοιπων, 88.200 έχουν χαθεί και μόλις 8.840 έχουν ολοκληρωθεί.

Και όλα αυτά τη στιγμή που με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι εισφορές για τους επαγγελματίες από αρχές του 2017 εκτοξεύονται, με κίνδυνο νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτοξευτεί και θα αυξάνονται από εδώ και πέρα με γεωμετρική πρόοδο. Ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα προκειμένου κάποιος να είναι συνεπής. Να πληρώνει χωρίς ανταπόδοση. Αυτό, αργά ή γρήγορα, θα αποτυπωθεί και στο ύψος της αναλογικής σύνταξης η οποία θυμίζω θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές» δήλωσε ο Αντώνης Κουρούκλης, Πρόεδρος Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Είναι εντυπωσιακό ότι μόλις το τελευταίο τρίμηνο -με βάση τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών- τα χρέη προς τα ταμεία αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ.

Η αποκαρδιωτική αυτή εικόνα δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς οικονομική κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων συνεπάγεται και μείωση των παροχών, άρα των συντάξεων. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν ο “κόφτης” να ενεργοποιηθεί και να φέρει ακόμη πιο χαμηλές συντάξεις.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια