FeaturedPost Slider Top

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Η «Επιχείρηση Γιλντιρίμ» της 15ης Ιουλίου

Το έγγραφο ντοκουμέντο για την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος


Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Οι τουρκικές διωκτικές Αρχές και η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, μεταξύ άλλων έχουν στα χέρια τους και το σχέδιο του πραξικοπήματος, που φέρει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γιλντιρίμ*».

Για την ακρίβεια πρόκειται για το σχέδιο με το οποίο θα ασκούσαν την εξουσία, μετά την επιτυχή κατάληξη του πραξικοπήματος.
Το σχέδιο στάλθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε όλα τα υπουργεία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δηλαδή λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, και στην ουσία αποτελεί Οδηγία Επιβολής Κατάστασης Εκτακτης Ανάγκης, η οποία φέρει την ηλεκτρονική υπογραφή του προέδρου της «Επιτροπής Ειρήνης και Συμφιλίωσης στην Πατρίδα».

Σε κάποιο σημείο της Οδηγίας, όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής Βουλής, αναφέρονται τα εξής:
«Η Βουλή έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και η εκτελεστική εξουσία έχει απολέσει τις αρμοδιότητές της. Η Βουλή έχει διαλυθεί. Οσοι υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς και έχουν προδώσει την πατρίδα θα οδηγηθούν στα δικαστήρια το ταχύτερο δυνατόν και θα απολογηθούν σ' αυτά».

Συνεχίζοντας η Οδηγία αναφέρεται στην κατάσταση των κομμάτων ως εξής:
«Εχει τερματιστεί η λειτουργία όλων των κομμάτων. Ολες οι δικαστικές και διοικητικές πράξεις εναντίον των κομμάτων θα ολοκληρωθούν το συντομότερο από τις αρμόδιες αρχές».
Το έγγραφο με το οποίο δίνονταν οδηγίες από τους οργανωτές του πραξικοπήματος

Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, νομάρχες και δημάρχους, η Οδηγία προβλέπει τα εξής:
«Όλοι οι νομάρχες έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Οι νομάρχες και οι δήμαρχοι Αγκύρας, Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Καισάρειας έχουν τοποθετηθεί από την Επιτροπής Ειρήνης και Συμφιλίωσης στην Πατρίδα με τη μορφή του κατεπείγοντος. Οι λοιπές τοποθετήσεις νομαρχών και δημάρχων θα γίνουν από τις κατά τόπους

Διοικήσεις Έκτακτης Ανάγκης. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν όλες οι αναθέσεις καθηκόντων νομαρχών, δημάρχων και επάρχων».
Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι πραξικοπηματίες στον έλεγχο όλων των πυλών εισόδου της Τουρκίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Από τις 03.30 της 16ης Ιουλίου 2016 όλα τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι πύλες εισόδου στην Τουρκία θα τεθούν υπό έλεγχο. Μέχρι νεωτέρας διαταγής δεν θα επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα σε κανέναν Τούρκο πολίτη. Μέχρι τις 12.00 της 16ης Ιουλίου 2016 δεν θα επιτραπεί ο απόπλους σε κανένα πλοίο από τα λιμάνια της Τουρκίας. Ολα τα πλοία και οι λέμβοι της Διοίκησης Ακτοφυλακής από τις 03.30 της 16ης Ιουλίου 2016 έχουν τεθεί υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Διοίκησης Πολεμικού Ναυτικού».

Όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους, η Οδηγία αναφέρει ότι όλες οι τοποθετήσεις και οι μεταθέσεις θα γίνονται από τη νέα διοίκηση και ότι όλοι οι ανάλογοι προγραμματισμοί ματαιώνονται.
Τέλος, για να επιτευχθεί ο έλεγχος της Αστυνομίας, που αποτελεί σημαντική δύναμη στην Τουρκία, με την Οδηγία το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων υπάγεται στις κατά τόπους Διοικήσεις Εκτάκτου Ανάγκης, που θα αποτελούσαν το περιφερειακό κέντρο άσκησης εξουσίας από τους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες.

Όσον αφορά τη στελέχωση των Διοικήσεων Εκτάκτου Ανάγκης, αλλά και τη στελέχωση των υπουργείων, των διάφορων υπηρεσιών του κράτους, ακόμα και των τραπεζών, είχαν εκδοθεί σχετικές διαταγές με τα ονόματα εκείνων που θα καταλάμβαναν τις θέσεις.
Αυτό σε γενικές γραμμές ήταν το σχέδιο «Επιχείρηση Γιλντιρίμ», που αφορούσε την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος.

Φαίνεται άρτιο τη σχεδίασή του, όμως οι πραξικοπηματίες στάθηκαν άτυχοι.
Μάλλον τους «πρόδωσε» στη ΜΙΤ κάποιος ανώτερος ή ανώτατος αξιωματικός, του οποίου το όνομα ίσως να μη μάθουμε ποτέ.

*(Γιλντιρίμ σημαίνει κεραυνός)


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :