Επίσκεψη Γκάμπριελ στην Αθήνα: Πολλή πολιτική, λίγα deals

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Συνοδεία πληθώρας επιχειρηματιών, αλλά για μια επίσκεψη με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά φτάνει στην Αθήνα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με πολιτικούς αξιωματούχους, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή καίριων εμπορικών συμφωνιών.

Ο κ. Γκάμπριελ θα φτάσει στην Αθήνα και θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον περιμένει ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ στη συνέχεια θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Γκάμπριελ θα έχει συναντήσεις με πολλούς υπουργούς, όπως οι Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Γκάμπριελ θα δει επίσης και την κ Γεννηματά, αλλά και τον κ. Θεοδωράκη την Παρασκευή το πρωί, ενώ θα συμμετάσχει και στην έναρξη συνεδρίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τους κ.κ. Σταθάκη και Σκουρλέτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Γκάμπριελ θα συναντήσει και σοσιαλδημοκράτες νεολαίους, ενώ την Παρασκευή θα αποχωρήσει με προορισμό το Παρίσι και τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωσοσιαλιστών, στην οποία θα βρεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες που φτάνουν με τον κ. Γκάμπριελ, περί τους 30, θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον πρόεδρο Σωκράτη Λαζαρίδη.

Και αν το timing φαντάζει περίεργο, δεν είναι, μιας και η επίσκεψη είχε κλειστεί κατά την επίσκεψη του Γιώργου Σταθάκη στο Βερολίνο, ενώ η ημερομηνία οριστικοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες και πάντως πριν το βρετανικό δημοψήφισμα. Πλην όμως, η επίσκεψη Γκάμπριελ είναι καθαρά πολιτική και εντάσσεται στον κύκλο προσέγγισης του Αλέξη Τσίπρα με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας πλέον έχει παγιωθεί ως παρατηρητής στις Συνόδους Κορυφής των S&D, ενώ διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με αρκετούς Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Τζιάνι Πιτέλα και ο Φρανσουά Ολάντ. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μπορεί να υπενθυμίζει πως ο κ. Ολάντ εξαίρει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην περυσινή διάσωση της χώρας, πλην όμως δεν μπορεί να κάνει πολλά για το εξελισσόμενο φλερτ σε επίπεδο κορυφής, το οποίο δεν αποκλείεται να εξελιχθεί και σε… γάμο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πάντως, σε ένα παράλληλο επίπεδο, υπάρχουν κινήσεις για την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αν τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο. Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με όχημα τον εκλογικό νόμο, θέλουν να διαμορφώσουν την τομή για την επόμενη μέρα. Ήδη, λοιπόν, υπάρχουν μεθοδεύσεις, ώστε το ΠΑΣΟΚ-απαλλαγμένο από τα στελέχη που στο Μαξίμου περιγράφουν ως βαρίδια-να έρθει εγγύτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ και γι” αυτό και η κυβέρνηση δεν επιτίθεται στο κόμμα της κ. Γεννηματά, ακόμα και όταν αυτό σηκώνει τους τόνους. Μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του RP, υπάρχει ένα τρίγωνο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που επεξεργάζονται μια φόρμουλα συμπόρευσης, χωρίς αυτό φυσικά να προδιαθέτει την επιτυχία της συλλογιστικής.

Με δεδομένο όμως την απουσία μεγάλων εμπορικών deals στην επίσκεψη Γκάμπριελ, εύκολα εξάγεται από έμπειρους πολιτικούς κύκλους το συμπέρασμα πως η φύση της επίσκεψης είναι αμιγώς πολιτική, μιας και σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής γίνεται προσπάθεια, ώστε η τράπουλα να ξαναμοιραστεί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας μόνο αδιάφορος δεν είναι για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές – και το αντίστροφο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια