«Βούλιαξε» η Μεγαλόπολη στη «καρδιά» του καλοκαιριού - Καταστροφικές πλημμύρες και χαλάζι σε όλη την Αρκαδία | Βίντεο

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στην Μεγαλόπολη από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή τις τελευταίες ώρες. Η καταρρακτώδης βροχή και το χαλάζι σε μέγεθος… κάστανου σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους έχουν θέσει την περιοχή σε συναγερμό.

Πλημμυρικά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση παρουσιάστηκαν στην Τρίπολη και ήδη υπάρχουν πλημμυρισμένα ισόγεια στην πόλη, ενώ στην Τεγέα πέφτει έντονο χαλάζι κι έχει δημιουργήσει προβλήματα σε καλλιέργειες.

Κατολισθήσεις και εγκλωβισμένοι οδηγοί...

Στο ύψος της Μεγαλόπολης, σημειώθηκε χαλαζόπτωση με αυτοκίνητα να έχουν ζημιές και όπως λένε οδηγοί που ήταν εγκλωβισμένοι έσπαγαν βράχια και έπεφταν στο δρόμο.

Ο Δήμος Μεγαλόπολης μάλιστα, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που πλήττει τη Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, στο δημαρχείο Μεγαλόπολης, για τον συντονισμό των προσπαθειών ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία που έπληξε μετά το μεσημέρι σήμερα τη Μεγαλόπολη.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, αφού στην περιοχή σημειώθηκε πλημμύρα και το νερό έφθασε σε 7 ώρες τα 191 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη και κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα και του δημάρχου Μεγαλόπολης, Διονύση Παπαδόπουλου, κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του δήμου Μεγαλόπολης.

Μάλιστα, υπήρξε συνεννόηση του περιφερειάρχη με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τη Δευτέρα θα κινηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Συνεργεία της πυροσβεστικής, του δήμου και της περιφέρειας βρίσκονται ήδη στη Μεγαλόπολη, για να συνδράμουν τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, στην Τρίπολη αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, αλλά πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, κυρίως στην περιοχή πλησίον του σταθμού ΟΣΕ, ενώ η κατολίσθηση στην Μανθυρέα έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Σπάρτης και υπάρχει μεγάλη ουρά αυτοκινήτων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στο σημείο σπεύδει μηχάνημα της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας, για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και στο δρόμο Τρίπολης - 'Αστρους, στη γέφυρα της Μαγούλας, όπου τα νερά του Γαρεάτη ποταμού έχουν περάσει πάνω από τη γέφυρα.

Οδηγοί παρέμεναν στα αυτοκίνητά τους για δύο ώρες.

Παράλληλα κλειστή παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ η εθνική οδός Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της Μανθυρέας από συσσώρευση υδάτων, ενώ καθαρίστηκε ο αυτοκινητόδρομος μετά την σήραγγα Ραψομμάτη και η κυκλοφορία από και προς την Καλαμάτα αποκαθίσταται σταδιακά.

Στην Μεγαλόπολη η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους που εγκλωβίστηκαν σε ισόγεια σπίτια στην πόλη και στο χωριό Περιβόλια, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο μέσα σε ισόγειο σπιτιού στη Μεγαλόπολη.

Στη Μεγαλόπολη σε εβδομήντα σπίτια έγινε άντληση υδάτων ενώ οι κλήσεις ξεπέρασαν στην Πυροσβεστική τις 140.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στο Νομό Αρκαδίας, η Υπηρεσία μας έχει δεχθεί 200 κλήσεις για αντλήσεις στην Μεγαλόπολη και 75 στην Τρίπολη.

Παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκονται στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, γιατί τα νερά στην γέφυρα της Μπαρμπουτσάνας έχουν περάσει από πάνω και απειλείται το ορυχείο της Θωκνίας.

Επιπλέον λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος στη μισή πόλη της Τρίπολης που αποακαταστάθηκε σχεδόν δύο ώρες αργότερα.

Νωρίτερα στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας ιδιαίτερα σφοδρή χαλαζόπτωση εγκλωβισε τουλάχιστον 60 αυτοκίνητα μέσα στο τούνελ καθώς οι οδηγοί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν μπορούν να κινηθούν με τα οχήματά τους...

«Βούλιαξε» και η Κεφαλονιά από την κακοκαιρία

Ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης για καλοκαιρινό μήνα κατέγραψε ο Μ/Σ Φαρακλάτων καθώς σημειώθηκαν συνολικά 114 χιλιοστά βροχής που αντιστοιχούν σε 114 τόνους νερού ανα στρέμμα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφηκε σε μόλις μία ημέρα όταν τα προηγούμενα χρόνια και τους τρείς μήνες του καλοκαιριού σπάνια έχουμε βροχές και πολλές φορές καθόλου.

Η μέγιστη ραγδαιότητα που σημειώθηκε ήταν 225,8 χιλιοστά ανα ώρα ενώ η συνολική βροχόπτωση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ελληνική επικράτεια.






* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια