Sponsor

ATHENS WEATHER

Η “συνταγή” της φοροδιαφυγής… συμφέρει

Κάντε φοροδιαφυγή. Κάνει καλό και συμφέρει



Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης

Το σλόγκαν αυτό κάνει τον γύρο της αγοράς και όλο και πιο πολλοί επιχειρηματίες, βιοτέχνες και επαγγελματίες ακολουθούν τη συνταγή.
Η νέα τάση γενικεύθηκε μετά τη διαπίστωση της αγοράς ότι έχουν καθιερωθεί τα πιο «βολικά» πρόστιμα για φοροδιαφυγή.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ψηφίσθηκε και άρχισε να ισχύει το νέο σύστημα που καθιερώνει μια σημαντικά πιο ήπια αντιμετώπιση των περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Η κυβέρνηση που «ποτίσθηκε» με το σύνδρομο της Ύδρας, (όπου, ως γνωστόν, στελέχη της τότε αντιπολίτευσης εκδίωξαν από το νησί τους εφοριακούς, οι οποίοι επιχειρούσαν ελέγχους σε ταβέρνες και άλλα καταστήματα), αποφάσισε να μειώσει τόσο τα πρόστιμα των φοροφυγάδων, που σχεδόν αυτά μηδενίζονται.
Έτσι, η μείωση έφθασε να αγγίζει τα όρια της απαλλαγής σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου, ο ελεγκτής του υπουργείου Οικονομικών που πραγματοποιεί προληπτικό έλεγχο για έκδοση αποδείξεων σε γιατρό και διαπιστώσει μια παράβαση, δεν μπορεί να επιβάλει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο.
Το ίδιο ισχύει για όσους επαγγελματίες δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ.
Αλλά και οι υπόχρεοι σε ΦΠΑ έχουν περίπου την ίδια μεταχείριση σε περίπτωση φοροδιαφυγής.
Το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ ανά απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, όπως ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο, καταργείται.
Το πρόστιμο τώρα υπολογίζεται πλέον μόνο στο 50% του ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στις αποδείξεις που δεν έχουν εκδοθεί.
Έτσι, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου εάν δεν εκδώσει καμία απόδειξη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την ώρα του ελέγχου συλληφθεί να κάνει λογαριασμό σε δέκα τραπέζια και εισπράξει συνολικά 500 ευρώ ή 50 ευρώ κατά μέσο όρο από κάθε τραπέζι, θα πληρώσει ένα μικρό ελάχιστο πρόστιμο.
Με το παλαιό καθεστώς θα πλήρωνε 1.000 ευρώ και τώρα θα χρεωθεί με το 50% του αναλογούντα ΦΠΑ. Δηλαδή με μόλις 120 ευρώ ή 12 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εξέδωσε.
Πρόκειται, στα αλήθεια, για το πιο ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής. Και τούτο γιατί, οι πιθανότητες αποκάλυψης είναι μηδαμινές αφού έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι, και γιατί, ακόμη και στην περίπτωση διαπίστωσης της παράβασης το πρόστιμο είναι ιδιαίτερα μικρό.
Ο υπόχρεος εισπράττει τον ΦΠΑ, τον χρησιμοποιεί, κι αν συλληφθεί, δίνει ως πρόστιμο τον μισό στο Δημόσιο. Έτσι κι αλλιώς, αυτός κερδίζει.
Και με όλα αυτά, μια απορία μένει. Πώς υπάρχουν ακόμη πολλοί που συνεχίζουν να εκδίδουν αποδείξεις...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια