Sponsor

ATHENS WEATHER

Ζαργάνες με φάβα, σάλτσα φρέσκιας ρίγανης και μπαλσάμικου από το Λευτέρη Λαζάρου

Υλικά

  • ζαργάνες: 6 τεμάχια, καθαρισμένες από το κεφάλι και το κεντρικό κόκαλο
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • ρίγανη: λίγη
  • ελαιόλαδο: για το άλειμμα
Για τη φάβα

  • κρεμμύδι ξερό: 1 ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο: 50 ml
  • φάβα: 200 γρ.
  • ζωμός ψαριού: 400 ml
  • αλάτι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • πιπέρι: 1/4 κουταλάκι του γλυκού
  • γάλα φρέσκο: 130 ml
  • ξίδι μπαλσάμικο: 50 ml

Για τη σάλτσα
  • ελαιόλαδο: 200ml
  • ξίδι μπαλσάμικο: 50ml
  • ζωμός ψαριού: 50ml
  • αλάτι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • πιπέρι: 1/4 κουταλάκι του γλυκού
  • ρίγανη: 1/2 κουταλάκι του γλυκού, φρέσκια
  • μέλι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Εκτέλεση


Αφαιρείτε με ένα τσιμπιδάκι όσο περισσότερα κόκαλα μπορείτε από τις καθαρισμένες ζαργάνες. Ενώνετε τις άκρες από 3 φιλέτα ζαργάνας με μια οδοντογλυφίδα και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο με τις υπόλοιπες. Τις αλείφετε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Ξεκινάτε να πλέκετε τις ζαργάνες σε κοτσίδα και στο τελείωμα βάζετε οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξουν. Τις αφήνετε στο ψυγείο για 20’.

Για να ετοιμάσετε τη φάβα ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε τη φάβα, συνεχίζετε να σοτάρετε για 2΄, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και σβήνετε με το ζωμό ψαριού. Βράζετε τη φάβα σε μέτρια φωτιά για 10΄ περίπου, μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά. Χτυπάτε τη φάβα στο μπλέντερ μαζί με το γάλα και το μπαλσάμικο, αν χρειάζεται προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, και τη διατηρείτε ζεστή.

Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα ρίχνετε σε μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 1’. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, συνεχίζετε να χτυπάτε για 2’ ακόμα και, αν χρειάζεται, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη.
Ψήνετε τις ζαργάνες στη σχάρα ή σε τηγάνι αντικολλητικό και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε σε 4 πιάτα τις ζαργάνες και τις περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και στολίζετε με ένα κλαδάκι φρέσκια ρίγανη.

Mix & Match


Γευστικά ψάρια σε μια εκδοχή που σφύζει από γήινα αρώματα. Οι 4 ΕΠΟΧΕΣ είναι ένα κρασί που του πάει πολύ, καθώς ο αρωματικός του χαρακτήρας είναι γεμάτος βοτανικά και φυτικά αρώματα, σε μια σύνθεση που αναβαθμίζεται από διακριτικές νότες ώριμων φρούτων και βανίλιας. Η τραγανή οξύτητά του έρχεται σαν εξαιρετικός επίλογος.

Πηγή: icookgreek.com



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια