Η λάθος ανάγνωση...

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Από τις πρώτες αντιδράσεις των μελών της κυβέρνησης εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι διαβάζουν λάθος το Brexit... Ο κ. Τσίπρας βρήκε την αφορμή να μιλήσει και πάλι για την «Ευρώπη των λαών», για την ανάγκη «περισσότερης Δημοκρατίας» κ.λπ.

Όπως ακριβώς μιλούσε πέρυσι το καλοκαίρι, με τα γνωστά αποτελέσματα και για τη χώρα και για την οικονομία.
Για την Ελλάδα το Brexit μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια ευκαιρία, εάν γίνουν τώρα οι σωστές κινήσεις. Εάν ο πρωθυπουργός αφήσει κατά μέρος τις μεγαλόστομες (και εν πολλοίς αόριστες) διακηρύξεις και επιλέξει να βάλει τη χώρα πραγματικά στον πυρήνα της ΕΕ, συνάπτοντας ουσιαστικές συμμαχίες με τους βασικούς παίκτες, που δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνον οι Γερμανοί. Αντί φέρ’ ειπείν να ασχολείται με τους «Ποδέμος», ο ηγέτης των οποίων άλλωστε χαρακτήρισε πολύ πρόσφατα την Ελλάδα του κ. Τσίπρα «προτεκτοράτο», θα ήταν πιο φρόνιμο να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Ο κ. Μ. Ρέντσι βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των εξελίξεων στην ?μετά την έξοδο της Μ. Βρετανίας? ΕΕ και σίγουρα η Αθήνα θα είχε πολλά να κερδίσει από μια τέτοια συμμαχία. Παράλληλα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα που ούτως ή άλλως υπάρχει με τη Γαλλία, κι έτσι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Αθήνα να βρεθεί στο «άρμα» δυνάμεων που θα παίξουν ρόλο στη νέα Ευρώπη που μοιραία θα αρχίσει να οικοδομείται.
Αν η Ελλάδα μείνει και πάλι θεατής των εξελίξεων και περιοριστεί σε έναν απαγγελτικό λόγο χωρίς ουσία και χωρίς προτάσεις ή συμμαχίες, τότε θα βρεθεί και πάλι εκτός εξελίξεων. Θα θυμίσει και πάλι μια χώρα που διαμαρτύρεται συνεχώς και για τα πάντα, αλλά ταυτόχρονα θέλει και τη στήριξη των άλλων για να επιβιώσει!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια