Άρνηση της πραγματικότητας

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Για όλους όσοι δεν είχαν προσέξει τη συνέντευξη του Σόιμπλε στο «Spiegel» πριν από δέκα μέρες, ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ μας προσγείωσε χθες στην πραγματικότητα.
 
Στο ερώτημα πώς πρέπει να αντιδράσουν η ΕΕ-Ευρωζώνη στην αποχώρηση της Βρετανίας, η απάντηση είναι σαφής, μη κάνοντας απολύτως τίποτε, εμμένοντας στο σημερινό status quo, ένα βήμα σημειωτόν χωρίς βήματα περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης.
Αν είχαν απομείνει κάποιοι αφελείς αισιόδοξοι που πίστευαν ότι Γαλλία και Γερμανία θα απαντήσουν στο Brexit με ρελάνς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χθες προσγειώθηκαν σκληρά στην πραγματικότητα. Τι λέει επί της ουσίας η Γερμανία; Μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 να παγώσουν όλα στην ΕΕ-Ευρωζώνη. Μια στάση που δεν επιδέχεται πολιτική ανάλυση, αλλά είναι αρμοδιότητος ψυχιάτρου, καθώς παραπέμπει στο κλασικό σύμπτωμα που ονομάζεται «άρνηση της πραγματικότητας», μια συμπεριφορά με βαθιές ρίζες στον γερμανικό τρόπο σκέψης. Αξίζει να θυμίσουμε τον διάλογο του φιλοσόφου Φίχτε με τους μαθητές του στις αρχές του 19ου αιώνα: «Δάσκαλε, τα γεγονότα σάς διαψεύδουν» τόλμησαν να πουν, για να εισπράξουν την απάντηση «τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα!».
Η Γερμανία δεν ζητά και πολλά. Θέλει να παγώσουν οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιβηρική μέχρι να εκλεγεί η επόμενη Μπούντεσταγκ τον Σεπτέμβριο του 2017, με δεδομένο ότι θα υπάρξει μια χωρίς προηγούμενο πολυδιάσπαση της πολιτικής σκηνής που, αν σήμερα μια αλλαγή πορείας του Βερολίνου στην Ευρωζώνη είναι δύσκολη, τότε θα είναι αδύνατη!
Αν η απάντηση των 28 της ΕΕ και των 19 της Ευρωζώνης στο σοκ του Brexit είναι η προσκόλληση στο σημερινό status quo, τότε η κρίση θα επιταχυνθεί με γεωμετρική πρόοδο, γιατί το μήνυμα πολύ απλά που θα εισπραχθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα είναι άλλο από το ότι για τη Γερμανία δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων που ήδη οδηγεί σε αντισυστημικές αντιδράσεις χωρίς προηγούμενο. Η γραμμή Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, καθώς είναι προφανές ότι θα επισπεύσει την ασύντακτη αποδόμηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αν μη τι άλλο, η Γερμανία επιδεικνύει μια πρωτοφανή εμμονή στις όποιες επιλογές της: Η γραμμή Σόιμπλε με συνεπίκουρο τον Ντάισελμπλουμ είναι σε ευθεία συνέχεια με τη μοιραία απόφαση που έλαβαν στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες να περιχαρακωθούν στο μπούνκερ του ευρωπαϊκού status quo.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια