Sponsor

ATHENS WEATHER

Δείξε μου τα e-mail σου να σου πω τα μυστικά σου

Ο τρόπος με τον οποίο συντάσσουμε την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία αποκαλύπτει τα όσα κρύβουμε, υποστηρίζουν οι ειδικοί


Ο τρόπος με τον οποίο γράφουμε τα e-mail μας ίσως αποκαλύπτει περισσότερα από όσα νομίζαμε ως τώρα. Νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών υποστηρίζει ότι άτομα με σκοτεινά μυστικά τείνουν να αλλάζουν τη γλώσσα και τη συμπεριφορά τους όταν στέλνουν μηνύματα σε φίλους.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αυτόματου συστήματος ανίχνευσης ψεύδους για το... inbox.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ προσέγγισαν περίπου 1.000 εθελοντές οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι είχαν ένα πολύ μεγάλο μυστικό κατά την τελευταία επταετία. Τα μυστικά των συμμετεχόντων, σύμφωνα με τη δημοσίευση των ειδικών στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», αφορούσαν π.χ. σοβαρά ιατρικά προβλήματα, εξωσυζυγικές σχέσεις και σεξουαλικές προτιμήσεις και θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή.  Μια γυναίκα μάλιστα είχε δημιουργήσει μια ροζ γραμμή στο σπίτι της για την οποία το οικογενειακό ή φιλικό της περιβάλλον δεν γνώριζε.

Μετά τη συμπλήρωση ενός πρώτου ερωτηματολογίου οι ειδικοί ξεχώρισαν 179 εθελοντές, από τους οποίους τελικά επιλέχθηκαν 61, που έλαβαν τελικά μέρος στη μελέτη. «Χάρη στην αρχειοποίηση των e-mail και άλλων μηνυμάτων στα social media μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε ενδελεχώς τα μοτίβα επικοινωνίας του ατόμου που κρατούσε τα μυστικά ενώ αυτά σιγά-σιγά ξετυλίγονταν» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Ιλα Τάουστζικ. «Καταφέραμε ακόμη να εντοπίσουμε συγκεκριμένους γλωσσικούς δείκτες της ψυχολογικής κατάστασης των ατόμων αυτών (π.χ., το πόσο εσωστρεφείς μπορεί να ήταν), όπως και τη γενικότερη κοινωνική δυναμική τους».

Μυστικά στο φως

Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού οι ερευνητές σάρωσαν την επικοινωνία των εθελοντών με σκοπό τη μελέτη της γλώσσας που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι σε περισσότερα από 59.000 μηνύματά τους. Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ειδικοί έδειξαν ότι κατά την περίοδο που έκρυβαν το επτασφράγιστο μυστικό τους οι εθελοντές έτειναν να διατηρούν ένα πιο ενεργό κοινωνικό προφίλ και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την επικοινωνία τους από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις. Φάνηκε ακόμη ότι κατά την ίδια περίοδο οι «ένοχοι» έτειναν να στέλνουν περισσότερα και μεγαλύτερα μηνύματα στα άτομα από τα οποία έκρυβαν κάτι συγκριτικά με άλλες περιόδους.

«Η μεγαλύτερη συχνότητα και το μεγαλύτερο μήκος των e-mail υποδείκνυαν την υπόθεση της υπερβολικής προσοχής που έδειχναν οι μυστικοπαθείς εθελοντές απέναντι στα άτομα από τα οποία έκρυβαν κάτι» αναλύουν οι ειδικοί.

Ακόμη και ο χρόνος ανταπόκρισής τους απέναντι στα άτομα αυτά είχε αλλάξει, καθώς πριν από το μυστικό τους απαντούσαν εντός ενός μέσου χρονικού «παραθύρου» 13,1 ωρών, ενώ κατά την περίοδο του μυστικού απαντούσαν μέσα σε μόλις 4,96 ώρες. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν περισσότερες αντωνυμίες δευτέρου προσώπου και ρήματα στον ενεστώτα σε επικοινωνία με φίλους, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί μια ακούσια στρατηγική για την αποφυγή του «καυτού» θέματος. «Ενώ προηγούμενες υποθέσεις ειδικών έκαναν λόγο για απομόνωση των ατόμων που έκρυβαν κάποιο μυστικό, τα ευρήματά μας δείχνουν κάτι εντελώς αντίθετο» αναφέρει η δρ Τάουστζικ.

Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι η περαιτέρω διερεύνηση της συμπεριφοράς, της επικοινωνίας και της γλώσσας που συνοδεύουν ένα μυστικό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αυτόματου συστήματος ανίχνευσης απάτης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια