Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή

Τα στοιχεία για την ύφεση, 1,4% το α’ τρίμηνο, ποσοστό ελαφρά υψηλότερο από την αρχική πρόβλεψη αλλά και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για να κλείσει η αξιολόγηση, δείχνουν ότι χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά πριν πάμε όλοι... για διακοπές.

Ειδικά η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, όχι μόνο για τη φάση αυτή της οικονομίας, αλλά και για το δύσκολο φθινόπωρο που ακολουθεί.
Η πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η μείωση των επενδύσεων, καθώς και η μείωση σε εισαγωγές αγαθών, είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν την «παγωμάρα» που επικρατεί στην οικονομία. Η ανησυχία για την επόμενη ημέρα, η αβεβαιότητα και οι φόβοι ενός ατυχήματος κυριάρχησαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να άρει αυτή την αβεβαιότητα, να κινηθεί η οικονομία, να αυξηθεί η κατανάλωση που συναρτάται από την αισιοδοξία των πολιτών. Μόνο τότε θα επιτευχθεί και ο στόχος για επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο, όπως έχει υποσχεθεί το οικονομικό επιτελείο.
Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από δύο βασικούς παράγοντες: Ο πρώτος είναι να κλείσει η αξιολόγηση οριστικά και αμετάκλητα, διότι ακόμη κι αυτό που θεωρούταν δεδομένο αμφισβητείται τις τελευταίες ώρες.
Το δεύτερο, και ίσως πιο σημαντικό για την κυβέρνηση και την οικονομία, είναι να περάσει η χώρα τον κάβο του φθινοπώρου. Η νέα αξιολόγηση και τα μέτρα που ήδη συζητώνται για τις αλλαγές στα εργασιακά, «βάζουν φωτιές» στο ήδη τεταμένο κλίμα. Μια νέα παρατεταμένη αξιολόγηση, μια επιστροφή στις συγκρούσεις με τους δανειστές, ένα νέο «πάγωμα» στην οικονομία θα κάνει πολύ μεγάλο κακό. Θα ακυρώσει τους στόχους για έξοδο από την ύφεση και επιστροφή στις αγορές το 2017, θα φέρει πίσω τη χώρα και βεβαίως θα ενισχύσει τις ακραίες φωνές στην Ευρώπη που ζητούν κι άλλα μέτρα.
Τίποτε, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει και ήταν λάθος οι πανηγυρισμοί μετά το Eurogroup. «Για να γυρίζει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή», λέει ο ποιητής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια