Η «Βόρειος Κορέα» της Μεσογείου

Πολλές φορές, ακόμα και εκείνοι που εχθρεύονται τα ολοκληρωτικά και απάνθρωπα καθεστώτα, πέφτουν στην παγίδα του «θαυμασμού» του οικονομικού, τεχνολογικού και τουριστικού «θαύματος» της Τουρκίας.

Δίχως να έχουν γνώση των ιστορικών δεδομένων και επίγνωση όσων διαδραματίζονται γύρω μας, ομιλούν για τη μαγική «μπαγκέτα» με την οποία διευθύνει την τουρκική «ορχήστρα» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αφέλεια όσων «ζηλεύουν» τις επιδόσεις της γείτονος θα ήταν ακίνδυνη, αν δεν εξελισσόταν σε μεταδοτική ασθένεια και δεν επηρέαζε τη δημόσια σφαίρα. Γι' αυτό πρέπει να υπενθυμιστεί σε όλους ότι οι τύραννοι κρύβουν τους ποταμούς αίματος και των δακρύων των θυμάτων τους με πλουμιστά κόκκινα χαλιά επιτυχιών σε τομείς όπως η «ανάπτυξη». Τα κόκκινα χαλιά, βέβαια, είναι αιματοβαμμένα και οδηγούν στη διάλυση των χωρών που ταλαιπωρούνται από τους τυράννους, αλλά αυτό τείνουν να το λησμονούν όσοι δεν έχουν γνωστική και πολιτική επάρκεια.

Η Τουρκία, δυστυχώς, κάθε ημέρα που περνά διολισθαίνει στο χάος και μαζί της μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου σε μια περιδίνηση αποσταθεροποίησης και συρράξεων. Μετατρέπεται στη Βόρεια Κορέα της περιοχής, μ' έναν φανατικό ισλαμιστή πρόεδρο που, αντί για μαγική «μπαγκέτα» διευθυντή ορχήστρας, κρατά σιδερένια ράβδο με την οποία τσακίζει τους αντιφρονούντες.

Η αποπομπή του βασικού συνεργάτη του, Αχμέτ Νταβούτογλου, από την πρωθυπουργία φανερώνει έναν άνθρωπο που έχει δηλητηριαστεί από το αφιόνι της απόλυτης εξουσίας. Αυτού του είδους οι προσωπικότητες, που έχουν συγκεντρώσει τεράστιες εξουσίες στα χέρια τους, αποκτούν εμμονές και μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες. Η Τουρκία, πλέον, έχει πάμπολλους λόγους και... πυροκροτητές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έκρηξη. Κουρδιστάν, Αρμενία, Αιγαίο, Συρία, Ρωσία, Στενά του Βοσπόρου, ISIS, Κυπριακό, όλα τα πεδία εκδήλωσης της μεγαλομανίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύνανται να σύρουν και την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένα καλό με το κακό που κυβερνά στη γειτονική χώρα: Είναι πλέον προφανές το τι συμβαίνει εκεί και από ποιον...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια