Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Η δεύτερη πράξη υλοποίησης της συμφωνίας του περασμένου, δραματικού καλοκαιριού, με τους δανειστές, παίχτηκε την Κυριακή το βράδυ. Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η κυβέρνηση της Αριστεράς «χρεώνεται» ένα μνημόνιο με δύσκολα μέτρα, αλλά και με υποσχέσεις ότι η χώρα βγαίνει από το «σκοτάδι».

Η υπερψήφιση των ιδιαίτερα σκληρών διατάξεων είναι ασφαλώς μια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Το πολυνομοσχέδιο περιέχει σημεία που δοκίμασαν τις αντοχές των κυβερνητικών βουλευτών και το γεγονός ότι πέρασε με μοναδική απώλεια την ψήφο της κ. Κατριβάνου χρεώνεται στα θετικά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, αν η μάχη της Κυριακής ήταν μια δύσκολη κοινοβουλευτική διαδικασία για τον πρωθυπουργό, τα δύσκολα αρχίζουν ακριβώς από σήμερα. Αφενός γιατί η κυβέρνηση διέβη τον Ρουβίκωνα και δεν μπορεί πλέον να παίζει με το δίπολο «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί. Και αφετέρου γιατί το κρίσιμο στοίχημα είναι να εφαρμοστούν στην κοινωνία τα δύσκολα μέτρα που ψηφίστηκαν, χωρίς να εισέλθει η χώρα σε νέο κύκλο ύφεσης.
Πέρα, λοιπόν, από τη μάχη που θα δοθεί στις Βρυξέλλες για τη δόση και για το χρέος, τη σταθερότητα της κυβέρνησης (και της χώρας) θα την κρίνει η καθημερινότητα. Πόσο, δηλαδή, οι αυξήσεις φόρων, τα νέα χαράτσια ή οι μειώσεις στο εισόδημα θα βουλιάξουν ακόμη περισσότερο την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια νέα εποχή με μεγάλη ανάπτυξη, ακόμη και από φέτος. Υποσχέθηκε ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», αφού η οικονομία θα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση από το 2017 και μετά. Μένει, επομένως, να επιβεβαιωθεί με την κοινωνία όρθια και με τα κρατικά ταμεία γεμάτα.
Πόσο, όμως, είναι εφικτό να γεμίσουν τα ταμεία με φόρους και εισφορές, όταν οι πολίτες βιώνουν εδώ και έξι χρόνια μια σκληρή λιτότητα; Και πόσο εφικτό είναι να υπάρξει ανάπτυξη όταν εκφράζονται φόβοι για έξαρση της παραοικονομίας;
Τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση. Μια πρόσκαιρη «ανάσα» το καλοκαίρι δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα που θα διογκωθούν το φθινόπωρο. Εκεί που θα κριθούν τα πάντα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια