Η συμφωνία στον «αέρα» και η κοινωνία στον «πάγο»

Γράφει η Ευτυχία Αλικάκου

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία, είναι απαραίτητη. Όλοι θέλουμε για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, η συμφωνία που είναι εφικτή, να επιτευχθεί».

Αυτό ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη της συμφωνίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η κρίση του περασμένου καλοκαιριού σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος Επίτροπος ενώ τόνισε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και το 99% της συμφωνίας έχει κλείσει.

Παράλληλα, η Ελλάδα και οι θεσμοί έχουν στη διάθεσή τους έξι ημέρες ώστε να φτάσουν σε συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ την προσεχή Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε περίπτωση αδιεξόδου το κλίμα, γύρω από την ελληνική οικονομία, θα φορτιστεί επικίνδυνα.

Και κάπως έτσι, ο λαός ζητωκραύγασε, ψήφισε, αλάλιασε στις πλατείες, βολεύτηκε και βόλεψε παιδιά και εγγόνια και πριν ένα χρόνο και κάτι ψιλά ανέβασε στην εξουσία την πιο παλαιοκομματική κυβέρνηση όλων των εποχών που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να θρέφεται από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Και δυστυχώς έφτασε η στιγμή που θα πληρώσει το τίμημα ενός αμαρτωλού παρελθόντος και θα πληρώσουν ακόμα και οι γενιές που δεν αξίζει να κρέμονται από τα χείλη ευρωπαίων και μη αξιωματούχων προκειμένου να διασφαλίσουν μια βιώσιμη καθημερινότητα χωρίς άγχος. Η ελληνική κοινωνία καλείται όλο και περισσότερο να ισορροπήσει ανάμεσα στο φόβο και στην αβεβαιότητα, τα δύο τεντωμένα σχοινιά που τη χωρίζουν από το κενό aka τη χρεοκοπία και το grexit που πλέον όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα και δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτικό σενάριο δυνάμενο να αποφευχθεί με ελιγμούς.

Όσο κι αν επιστρατεύεται η λύση της τεχνητής αναπνοής προκειμένου να αντέξουμε οικονομικά τουλάχιστον το καλοκαίρι και να μην ξαναχρειασθεί να ανέβουμε το περσινό Γολγοθά, η όλη εικόνα αυτής της κυβέρνησης δεν έχει κανένα στοιχείο οραματισμού ή πραγματικής λαχτάρας για πρόοδο και ευημερία και είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ο κύριος Τσίπρας σκοπεύει να φτάσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και μετά με λαϊκιστικά τεχνάσματα να ισχυρισθεί ότι προσπάθησε αλλά δεν υποκύπτει στους τοκογλύφους. Η συνέχεια λίγο πολύ προβλέψιμη, άκαρπη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης και μοιραία προσφυγή στις κάλπες ενώ ο πρωθυπουργός θα αποχωρεί με τον αέρα του ανυπότακτου-αλύγιστου πολεμιστή του φωτός.

Ακόμα και αν πετύχει σε όλα η συμφωνία, η κοινωνία θα συνεχίσει για καιρό ακόμα να πληρώνει τα λάθη της μέχρις ότου επέλθει η κάθαρσις. Τότε και μόνο τότε, θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως έθνος και να ατενίσουμε περήφανοι και αυτάρκεις το μέλλον. Έχουμε δρόμο μπροστά μας τον οποίο όμως πρέπει να διαβούμε όσο κακοτράχαλος κι αν φαντάζει.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια