Τα πόθεν έσχες και ο «μαύρος καβαλάρης»

Όλη αυτή η υπόθεση με τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των πολιτικών προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων. Είναι μια διαδικασία που θα έπρεπε να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με ένα πιο σοβαρό και πιο αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων ασκούν εξουσία.

Προσβλητικό είναι το γεγονός ότι τον Μάιο του 2016 δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες του 2013, δηλαδή καταγράφεται η περιουσία που είχαν οι πολιτικοί το 2012.
Προσβλητικό είναι επίσης ότι πριν από την ανακοίνωση ειδοποιούνται από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι πολιτικοί που έχουν «προβλήματα» στις δηλώσεις τους, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Και τέλος είναι διαχρονικό το ερώτημα: «Εσχον αλλά πόθεν;». Δηλαδή, μπορεί να δηλώνονται κατεβατά από καταθέσεις, ομόλογα ή ακίνητα, αλλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην προέλευση των χρημάτων.
Ετσι, οποιοσδήποτε μπορεί να φανταστεί οτιδήποτε για τους πολιτικούς, οι οποίοι μάλιστα μπορεί και να συκοφαντούνται χωρίς κανένα λόγο με βαρύγδουπους τίτλους, όπως «κροίσος», «περιουσία - μαμούθ» και άλλα τινά.
Πέραν των παραπολιτικών στηλών που θα ασχοληθούν για λίγες ημέρες με τα πόθεν έσχες, ποιον ενδιαφέρει όλη αυτή η κακόγουστη παράσταση, όταν στήνεται με αδιαφανείς και εντελώς λανθασμένους τρόπους; Με το σύστημα που έχει επιλεγεί και την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να διαβάλλεται ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα και να βγαίνουν στα «μανταλάκια» πολιτικοί, που ίσως δεν έχουν απολύτως τίποτε να τους προσάψουν.
Απαιτείται ριζική αναμόρφωση της διαδικασίας με άμεση δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων, με λογοδοσία για την πηγή προέλευσης της περιουσίας, με αυστηρές τιμωρίες των παραβατών. Η αποκάλυψη του «μαύρου πολιτικού χρήματος» μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν μπουν κανόνες κι όχι με όρους παραπολιτικής. Και σίγουρα, αν οι πολιτικοί ήθελαν να δώσουν το καλό παράδειγμα σε μια κοινωνία που στενάζει, θα έπρεπε μόνοι τους να αποκαλύπτουν τις πηγές των χρημάτων τους και να μην αφήνουν σκιές.
Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε ποτέ να υπάρξουν νέοι... Πλαστήρες. Ο «μαύρος καβαλάρης» πέθανε πάμφτωχος, χωρίς να αποκτήσει ποτέ του περιουσιακά στοιχεία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια