Τον τρόμο συνεχίζουν να σκορπούν στην Ευρώπη οι τζιχαντιστές, με την Frontex να επισημαίνει πως η Γηραιά Ήπειρος είναι ανοχύρωτη απέναντι στους φανατικούς ισλαμιστές
Την ώρα που η Γαλλία θρηνεί 130 νεκρούς και το Βέλγιο άλλους 34 από τις «τυφλές» τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών και παράλληλα δέχεται σφοδρή κριτική για την αδυναμία των Αρχών του να αξιοποιήσουν σωστά τις πληροφορίες για τη δράση του ISIS ώστε να αποτρέψει τα «χτυπήματα», η Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και περιγράφει τις «μαύρες τρύπες» στην ασφάλεια της ΕΕ.
Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ 1,82 εκατομμυρίων παράτυπων διελεύσεων των συνόρων πέρυσι, μια απότομη άνοδος που καθιστά την Ευρώπη περισσότερο ευπρόσβλητη σε επιθέσεις μαχητών, σύμφωνα με τη συνοριακή υπηρεσία Frontex.
Ο αριθμός είναι εξαπλάσιος του προηγούμενου ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2014.
Οι Σύροι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αφίξεων, αν και το ποσοστό των Αφγανών αυξήθηκε σημαντικά προς τα τέλη του έτους και οι Ιρακινοί είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνικότητα που χρησιμοποιεί αυτή τη διαδρομή.
Πολλές από τις παράτυπες αφίξεις ήταν ανθρώπων που καταγράφηκαν για πρώτη φορά όταν έφθασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία και ξανά όταν διέσχισαν κάποια από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια. Συνολικά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ευρώπη το 2015.
Στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός – σχεδόν 885.400. Εκτός από την αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, η Frontex ανέφερε ως τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια αυξημένη απειλή [επιθέσεων] από μαχητές.
Δύο από τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από τη Λέρο και είχαν καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές αφού παρουσίασαν πλαστά συριακά έγγραφα, ανέφερε.
"Οι επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2015 έδειξαν σαφώς πως οι παράνομες μεταναστευτικές ροές μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες προκειμένου να εισέλθουν στην ΕΕ", αναφέρει στην έκθεσή της η Frontex.
"Χωρίς εξαντλητικό έλεγχο ή ποινές για όσους κάνουν τέτοιες ψευδείς δηλώσεις, υπάρχει κίνδυνος ορισμένα πρόσωπα που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στην ΕΕ να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή".
Η Frontex αναφέρει επίσης πως οι διαδρομές χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο όπλων, τα οποία αγοράζονται συχνά από περιοχές όπου παλαιότερα διεξάγονταν συγκρούσεις, όπως τα δυτικά Βαλκάνια, όπου περίπου 800.000 όπλα εκτιμάται ότι κατέχονται παράνομα από ιδιώτες μόνο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι γερμανοί αστυνομικοί είχαν ανακαλύψει πιστόλια, χειροβομβίδες, Καλάσνικοφ με πυρομαχικά και εκρηκτική ύλη. Τα όπλα είχαν μεταφερθεί από το Μαυροβούνιο στη Γαλλία με το αυτοκίνητο ενός άνδρα που συνδεόταν πιθανόν με τους υπόπτους που σχεδίασαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, ανέφερε η Frontex.
Αν και ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων που έχουν καταγραφεί είναι πιθανόν υποτιμημένος, η Frontex δήλωσε πως η αύξηση του εντοπισμού έχει οδηγήσει επίσης σε αύξηση των βίαιων επεισοδίων κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Διακινητές ανθρώπων έχουν απειλήσει συνοριακούς φρουρούς και ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν μαζικά τα σύνορα έχουν οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις.
Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη μέσω του διαδρόμου της κεντρικής Μεσογείου μειώθηκε πέρυσι περίπου κατά το ένα δέκατο στις 154.000, κυρίως επειδή οι Σύροι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε η Frontex.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια