Η Πιονγκγιάνγκ προκαλεί και πάλι παγκόσμια ανησυχία: Ετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή

2.000 στρατιώτες έστειλε η Κίνα στα σύνορα 


Η Πιονγκγιάνγκ προκαλεί και πάλι παγκόσμια ανησυχία, αφού ετοιμάζεται να κάνει την πέμπτη πυρηνική της δοκιμή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο. Η Κίνα ανακοίνωσε ήδη πώς κινητοποιεί 2.000 στρατιώτες και τους στέλνει στα σύνορα της, ενώ ΗΠΑ και Νότια Κορέα βρίσκονται και πάλι σε συναγερμό.

Σύμφωνα με δήλωση, του Κέντρου Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, πολλά από τα κινεζικά στρατεύματα είναι επιφορτισμένα με τη μέτρηση ραδιενεργών εκπομπών σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει τελικά την πυρηνική δοκιμή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα έχει αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας Κορέας.Τον Ιανουάριο, αφού η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την «επιτυχημένη» δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η Κίνα κινητοποίησε 3.000 στρατιώτες. Το ίδιο είχε κάνει και στα τέλη του 2013 μετά την εκτέλεση του Jang Σουνγκ Taek, θείου του Kim Jong Un.

Κι αυτό γιατί οι σχέσεις των δύο χωρών δεν οι καλύτερες, όπως στο παρελθόν που Κίνα και Βόρεια Κορέα ήταν σύμμαχοι. Ιδίως από το 2012 που ανέλαβε τα ηνία ο Kim Jong Un και άρχισε να εκτελεί δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν και το Πεκίνο προέβη σε επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να ρίξει τους τόνους.

Οι πυρηνικές δοκιμές ωστόσο δεν προβληματίζουν μόνο την Κίνα, αλλά κυρίως τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, αφού προς αυτές στρέφονται οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας. Ο ηγέτης της χώρας μάλιστα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει κατά τους τελευταίους μήνες ότι απειλείται από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Μάλιστα τον περασμένο μήνα Ουάσιγκτουν και Σεούλ ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με σενάριο εισβολής στη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν στείλει τα βομβαρδιστικά Β-2 και Β-52 που μπορούν να φέρουν πυρηνικές βόμβες να κάνουν πτήσεις στην γύρω από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας προειδοποιώντας την.

Σε απάντηση σε αυτές τις κινήσεις, η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε αρκετές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ενώ ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι επιστήμονες της είχαν μικρογραφία δημιουργίας πυρηνικής κεφαλής την οποία θα μπορούσα να εξελίξουν και να χτυπήσουν τους γείτονες τους και τις ΗΠΑ.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο λοιπόν “βράζει” και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από εκεί ένας πυρηνικός πόλεμος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια