Πρόσφυγες: Πέρυσι λιάζονταν, φέτος έγιναν επενδυτές

Του Γιώργου Ευγενίδη

Το Πάσχα των Καθολικών, ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία, είχε ως αποτέλεσμα η ειδησεογραφία από τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων κάπως να καταλαγιάσει. Είχαμε και εμείς τη δυνατότητα, λόγω του δικού μας τριημέρου της 25ης Μαρτίου, να φύγουμε για λίγο από την Αθήνα, προκειμένου να ανασυνταχθούμε.

Πλην όμως, οι εγχώριοι κυβερνώντες σαν να το έχουν βάλει στόχο να μην μας αφήσουν σε χλωρό κλαρί ούτε μια μέρα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα της διεθνείς οικονομικές σχέσεις Δημήτρης Μάρδας για τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορεί να είναι και δυνητικοί επενδυτές;

Βέβαια, στην περίπτωση του κ. Μάρδα δεν μιλάμε απλά για μια ατυχή συγκυρία. Είναι ο άνθρωπος που πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, όταν η κυβέρνηση έψαχνε χρήματα για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες πληρωμής μισθών και συντάξεων βρήκε μεταξύ Mega και Star περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι και ο εμπνευστής του μεγαλεπήβολου σχεδίου για το ελληνικό Νταβός, το οποίο θα προσελκύσει καραβιές επενδυτών. Όπως δείχνει και το παρελθόν του, πρόκειται για έναν πολιτικό άνδρα με φαντασία. Να μην κρύβει λοιπόν και ο δύσμοιρος Σύρος πρόσφυγας έναν Ουώρεν Μπάφετ, έναν Μπιλ Γκέιτς, έναν Πρεμ Γουάτσα, βρε αδερφέ, μέσα του; Αν θέλει να επενδύσει ο άνθρωπος ένα σεβαστό ποσό στη χώρα που τον φιλοξενεί, να μην μπορεί να το κάνει και να ελπίζει και σε κάποιο αντάλλαγμα; Α, σας παρακαλώ, όταν πρόκειται για προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, τόσο ο κ. Μάρδας συγκεκριμένα όσο και η κυβέρνηση ευρύτερα είναι απολύτως σοβαροί. Φταίνε πάλι μόνο τα «κακά» ΜΜΕ της διαπλοκής που δεν αντιλαμβάνονται το ηθικό τους πλεονέκτημα και τις καλές τους προθέσεις και τους περνάνε πριονοκορδέλα, όποτε ακούγονται κάτι τέτοια ευφάνταστα.

Είναι, πάντως, για να θαυμάζεις την εφευρετικότητα που διακρίνει αυτή την κυβέρνηση ως προς τους πρόσφυγες. Μη έχοντας κάνει απολύτως τίποτα για να εγγυηθεί πως αυτοί οι άνθρωποι δεν θα κοιμούνται στα λασπόνερα, μέλη της κυβέρνησης συνεχίζουν να εμπαίζουν τον κόσμο. Δεν είναι μόνο ο κ. Μάρδας που τους βλέπει επενδυτές. Ήταν πέρυσι και η κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία τους έβλεπε να λιάζονται στις πλατείες και έλεγε στην ΚΕΔΕ πως αυτή ήταν αρμόδια μόνο για την είσοδό τους, όχι και για την έξοδο, με αποτέλεσμα αυτοί να… εξαφανίζονται. Και ων ουκ έστιν αριθμός των μαργαριταριών που έχουν πει μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν πως μιλούν για το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το οποίο καλούνται να διαχειριστούν.

Βέβαια, δεν θα πρέπει κανείς να απορεί με την προσέγγιση του κ. Μάρδα. Με δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να προσελκύσει επενδύσεις. Αυξάνει διαρκώς τους φορολογικούς συντελεστές και δημιουργεί ένα περιβάλλον πλήρως αντιεπιχειρηματικό, το οποίο, όπως είναι προφανές, δεν ελκύει κανέναν εχέφρονα επενδυτή. Έτσι, αφού δεν φέρνουμε κανονικούς, θα βαφτίσουμε ορισμένους απελπισμένους Σύρους κεφαλαιούχους και μεγαλοεπενδυτές και θα το ρίξουμε κανονικά… στην τρελή. Αφού μπορούμε, θα το κάνουμε και αυτό. Τι έχουμε να χάσουμε άλλωστε; Μπορεί να βρεθεί και κανένας απελπισμένος από το Χαλέπι που να θέλει κανένα περιφερειακό αεροδρόμιο ή τον ΟΛΘ και να έχει ραμμένα στο σακ βουαγιάζ του δολάρια.

Θα μου πείτε-και θα έχετε και δίκιο-, είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λες; Θα σας απαντήσω-και θα έχω και δίκιο-, είναι σοβαροί οι κυβερνώντες που τα λένε και τα κάνουν κατ’ αυτό τον τρόπο; Για να μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας, δηλαδή.

Υ.Γ. Ο κ. Μάρδας, μάλλον, αναφερόταν στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» που έχει νομοθετηθεί από το 2014. Προβλέπει πως όποιος πολίτης εκτός Ε.Ε. επενδύσει σε ακίνητα αξίας 250.000 και άνω, παίρνει αυτομάτως άδεια παραμονής πενταετούς διάρκειας. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί περίπου 1000 τέτοιες άδειες. Ακόμα και έτσι και μόνο η σκέψη του κ. Μάρδα απάδει κάθε έννοιας σοβαρότητας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια