Τουρκία: Υπ' αριθμόν ένα στρατηγικός κίνδυνος η Ρωσία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Την αλλαγή του στρατηγικού δόγματος της Τουρκίας με προσανατολισμό προς τον υπ’ αριθμό ένα όπως χαρακτηρίζεται στρατηγικό κίνδυνο, την Ρωσία, αποκαλύπτει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Ρωσία αυτή την στιγμή αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για την ακεραιότητα της Τουρκίας εξ’ αιτίας της επεκτατικής της πολιτικής, (Yayılmacı politika). Στην Άγκυρα είναι πεπεισμένοι ότι ο Πούτιν τους κοροϊδεύει όταν δηλώνει πως διέταξε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Συρία, κάτι που όχι μόνο δεν έχει γίνει αλλά αντιθέτως οι δυνάμεις αυτές έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Η σημερινή Ρωσία του Βλαδιμήρ Πούτιν σύμφωνα με τους Τούρκους, είναι η μεγαλύτερη επεκτατική δύναμη στην περιοχή και απειλεί άμεσα την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας. Η κατάληψη της Κριμαίας, η εγκατάσταση των ρωσικών πύραυλων S-400 στην Συρία, η συγκέντρωση μεγάλων ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα Ρωσίας Αρμενίας και η περαιτέρω ενδυνάμωση του ρώσικου πολεμικού στόλου στην Μαύρη θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν την αλυσίδα των κυκλωτικών κινήσεων της Ρωσίας προς την Τουρκία.

Η κατάσταση αυτή σύμφωνα με την Άγκυρα, δημιουργεί ύψιστο κίνδυνο για την ασφάλεια της Τουρκίας και γι’ αυτό όπως αναφέρεται, επιβάλλεται η ενδυνάμωση των αμυντικών μέτρων κατά της έντονης ρώσικης επεκτατικότητας σε βάρος της Τουρκίας.

Όπως φαίνεται το αναπόφευκτο δύσκολα να αποφευκτεί.

Putin’den Türkiye’ ye bir darbe daha = Άλλο ένα χτύπημα του Πούτιν στην Τουρκία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια