Ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά

Αναπτύσσονται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Επιστήμη Για Σένα (SciFY) και θα παρέχονται δωρεάν


Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Επιστήμη Για Σένα (SciFY) ανάμεσα στα διάφορα projects της υλοποιεί και μια σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τυφλά παιδιά, τα οποία θα παρέχονται δωρεάν.
 
Ενα εξ αυτών είναι το παιχνίδι Memor-i, ένα παιχνίδι με κάρτες τύπου memory, με «ακουστικές» κάρτες κατάλληλες για τυφλά παιδιά, αλλά επίσης και για τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Θα αναπτυχθεί μια βασική εφαρμογή με ρυθμιζόμενο βαθμό δυσκολίας, θα δοθεί η δυνατότητα στον καθένα (μέσω διαδικτυακής διεπαφής - web interface) να εμπλουτίζει τις κάρτες ήχου ή και να δημιουργεί τα «δικά» του παιχνίδια και να τα μοιράζεται. Θα αναπτυχθούν επίσης εκπαιδευτικές παραλλαγές, όπου το σενάριο παιχνιδιού του memory game θα συνδυαστεί με αυτό του παιχνιδιού trivial pursuit. Στην προκειμένη περίπτωση αντί να υπάρχουν ζευγάρια με ίδιες ακουστικές κάρτες, θα υπάρχουν συσχετιζόμενες κάρτες.

Το πεδίο της μουσικής είναι πιθανόν το πιο κατάλληλο για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών παραλλαγών. Από απλά, εύκολα παιχνίδια για μικρά παιδιά ως υψηλών απαιτήσεων παιχνίδια για τυφλούς (και όχι μόνο) νεαρούς ενηλίκους.

 Για παράδειγμα:

- Συσχετισμός ήχου μουσικού οργάνου με το όνομα του οργάνου.
- Μικρό απόσπασμα άριας - όνομα όπερας ή συνθέτη.
- Μια νότα παιγμένη από ένα μουσικό όργανο - όνομα της νότας (dictee).
- Συσχετισμός τριάδων καρτών με νότες ώστε να σχηματίζουν συγχορδία, και ο κατάλογος μπορεί να συνεχίζεται για πολύ.

Ενα άλλο ενδιαφέρον παιχνίδι που θα προσπαθήσει να χρηματοδοτήσει μέσω καμπάνιας crowfunding η εταιρεία  είναι η «παρατήρηση πουλιών». Το παιχνίδι ζητεί από τον παίκτη να ταιριάξει την κάρτα με τη φωνή ενός πουλιού με την κάρτα που έχει το όνομα του πουλιού.

Αντίστοιχες εκπαιδευτικές παραλλαγές μπορούν να αναπτυχθούν για πολλά γνωστικά πεδία (π.χ. Ιστορία, ξένες γλώσσες, γεωγραφία ή μαθηματικά).

Το παιχνίδι και όλες οι παραλλαγές του θα διατεθούν δωρεάν σε όλους, ενώ ο κώδικας του παιχνιδιού θα διατεθεί ελεύθερα (ανοιχτός κώδικας).

Πληροφορικό σύστημα προσωποποίησης

Η SciFY δραστηριοποιείται σε πολλά πεδία και τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας. Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα project της είναι το PersonalAIz, το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα προσωποποίησης. Εξατομίκευση ή προσωποποίηση είναι, με απλά λόγια, η δυνατότητα που μπορεί να σου δώσει η πληροφορική να παρέχεις υπηρεσίες προσαρμοσμένες προς έναν συγκεκριμένο χρήστη, βασισμένες στις προτιμήσεις του.

Με πολλά χρόνια έρευνας πίσω του στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο PServer είναι μια γενικού σκοπού πληροφορική υποδομή προσωποποίησης που ενσωματώνει ισχυρές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Η SciFY συνεργάστηκε με τον Δημόκριτο και εξέλιξε τον PServer ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά, στην πραγματική ζωή, από οποιοδήποτε site ή εφαρμογή. Αναγνωρίζει έτσι αυτόματα τα προσωπικά ενδιαφέροντα κάθε ξεχωριστού επισκέπτη και τροφοδοτεί το site με τα σχετικά «ανωνυμοποιημένα» δεδομένα.
Το σύστημα PersonalAIz συμπληρώνεται από μια «μηχανή προτάσεων» (recommendation engine) που επιτρέπει την αξιοποίηση των πολύτιμων πληροφοριών. Ο διαχειριστής του site μπορεί έτσι να κάνει εύστοχες προτάσεις, να προσφέρει ελκυστικό περιεχόμενο, άμεση και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και την ανάδραση και ακόμη να κάνει στοχευμένη ενημέρωση ή διαφήμιση.

Εφαρμογές βασισμένες σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης   

Εχοντας ήδη στο ενεργητικό της την καινοτομική, σε διεθνές επίπεδο, εφαρμογή NewSum, που δημιουργεί αυτόματα περιλήψεις ειδήσεων από εκατοντάδες ειδησεογραφικές πηγές ταυτόχρονα, η SciFY ήδη αναπτύσσει νέα πληροφορικά συστήματα που βασίζονται σε εξελιγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτόματη αναζήτηση στο Διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, ανάλυση συναισθήματος κειμένων, εντοπισμός και κατηγοριοποίηση-στατιστική ανάλυση π.χ. φρασεολογίας μίσους (hate speech) ή φορτισμένων συναισθηματικά αναφορών για το προσφυγικό θέμα μπορεί να βοηθήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ή τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να κατευθύνουν σωστά τις προσπάθειές τους ώστε να είναι αποτελεσματικές στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Η ίδια, βασισμένη σε τεχνολογία ανάλυσης φυσικής γλώσσας,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία μεγάλου αριθμού κειμένων, να αναδείξει τις βασικές πλευρές των θεμάτων που θίγονται, να ιεραρχήσει έννοιες και λέξεις-κλειδιά, δίνοντας ταυτόχρονα και όλους τους σημαντικούς συσχετισμούς μεταξύ τους. Χρήσιμο για απάντηση στη γενική ερώτηση «Τι συζητιέται εκεί για αυτό το θέμα;» ως την εξαγωγή συμπερασμάτων από την ανάλυση μεγάλου αριθμού ανοιχτών σχολίων σε κοινωνικά δίκτυα, διαβουλεύσεις ή και έρευνες αγοράς σε οποιαδήποτε γλώσσα (OpenCommentAnalyser project).

Η εφαρμογή ContactHarvester οργανώνει την αναζήτηση σε Διαδίκτυο και κοινωνικά δίκτυα και εντοπίζει αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο, συγκεκριμένες επαφές που ανήκουν σε επιθυμητό κοινό-στόχο. Δίνει έτσι τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και σε κρατικούς οργανισμούς να ανακαλύψουν έναν-έναν τους «πελάτες» τους, να εστιάσουν την προώθηση και να στοχεύσουν τη διαφήμιση.

Βασίλης Σαλαπάτας: «Θέλουμε να κάνουμε την τεχνολογία χρήσιμη στην πραγματική ζωή»

«Το Βήμα» μίλησε με έναν εκ των συνιδρυτών της SciFY

Τι σας οδήγησε στη δημιουργία του SciFY;
«Η ιδέα για τη δημιουργία της SciFY ξεκίνησε από τον έτερο των συνιδρυτών Γιώργο Γιαννακόπουλο. Ο Γιώργος, κινούμενος στον χώρο της έρευνας, της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης, δεν μπορούσε να αποδεχθεί ως αναπόφευκτη πραγματικότητα την ύπαρξη μιας λίγο-πολύ γνωστής κατάστασης: εξαιρετικά αξιόλογα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται, φτάνουν σε σημαντικό βαθμό ωριμότητας, όμως τελικά παραμένουν στα συρτάρια των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων. Τα περισσότερα βήματα έχουν γίνει και χρειάζονται λίγα ακόμη ώστε μια τεχνολογία να γίνει πρακτικά εφαρμόσιμη και χρήσιμη στην πραγματική ζωή, αλλά πολύ συχνά δεν βρίσκεται κανείς να τα κάνει. Η SciFY δημιουργήθηκε με φιλοδοξία να γεφυρώσει αυτό το κενό, με σκοπό να φέρει ελεύθερα την προηγμένη τεχνολογία της πληροφορικής στην καθημερινότητα όλων μας και να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο».

Ποια είναι η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου και των επιστημόνων στην προσπάθειά σας;
«Σύμφωνα με την ως τώρα εμπειρία μας, η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθειά μας είναι κατά κανόνα θετική και πολλές φορές ενθουσιώδης. Δεδομένου ότι η SciFY δεν είναι και πολύ συνηθισμένη περίπτωση, κάποιες φορές υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες συνήθως ξεπερνιούνται. Προφανώς δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες επαφών και συνεργασιών, αφού η SciFY ξεκίνησε με αποκλειστικά εθελοντική και μερική απασχόληση και μόλις τον τελευταίο χρόνο απέκτησε πιο επαγγελματική δομή και λειτουργία αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τη δυναμική της».

Με ποια κριτήρια αποφασίζετε τα projects που θα υλοποιηθούν;
«Βασικά κριτήρια για την επιλογή των projects που θα υλοποιηθούν είναι το να καλύπτουν επιτυχημένα μια υπαρκτή, πραγματική ανάγκη και να έχουν σημαντικό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Με μια κουβέντα, να προσφέρουν υψηλή (προστιθέμενη) αξία. Από εκεί και πέρα συνυπολογίζονται αρκετές ακόμη παράμετροι, όπως η διαθεσιμότητα της απαραίτητης τεχνογνωσίας, η δυνατότητα εξασφάλισης συνεργασιών, η δημιουργία συνεργειών, η προοπτική χρηματοδότησης, η καινοτομία που μπορεί να κρύβει η προσπάθεια, ακόμη και το πόσο "προκλητικό" είναι για εμάς ή το πόσο θέλουμε να ασχοληθούμε με ένα έργο, καθαρά υποκειμενικά. Ολα τα κριτήρια εντάσσονται σε μια διαδικασία υποβολής προτάσεων/ιδεών (από οποιονδήποτε), κατάρτισης μελετών σκοπιμότητας, αξιολόγησης/βαθμολόγησης και αναζήτησης χρηματοδότησης προτού αρχίσει ένα έργο να υλοποιείται».

Αν σας παρείχαν την απαραίτητη χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό, ποια τεχνολογία, ποιο σύστημα θα μπαίνατε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να αναπτύξετε;
«Θα μπορούσα να απαντήσω επιλέγοντας ένα έργο που ανήκει στους τομείς ενδιαφέροντός μας ή μια τεχνολογία όπου διαθέτουμε ιδιαίτερη τεχνογνωσία, αλλά η ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα θέλαμε να αναπτύξουμε την ίδια τη SciFY. Να γεννήσουμε πολλά, χρήσιμα έργα, να τα απογαλακτίσουμε, να τα διαθέσουμε ελεύθερα στην κοινότητα και να τα μεγαλώσουμε μαζί της δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη. Αν τώρα προσγειωθώ λίγο, μια πιο ρεαλιστική απάντηση είναι ότι θα είχε μεγάλη σημασία το να καταφέρουμε να ιδρύσουμε μια παράλληλη spin-off εταιρεία που θα αξιοποιήσει εμπορικά προηγμένη τεχνολογία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NPL) χρηματοδοτώντας έτσι τις δραστηριότητες της SciFY και δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πρακτικό παράδειγμα μεταφοράς τεχνογνωσίας από την έρευνα στην πραγματική οικονομία».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια