Σε εξέλιξη διαδικασία αποσταθεροποίησης της Τουρκίας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Τρεις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις μέσα σε έξη μήνες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, δείχνουν για πολλούς παρατηρητές ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία αποσταθεροποίησης της Τουρκίας με όλες τις συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Την επισήμανση αυτή κάνει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Radikal, επικαλουμένη άρθρο της βρετανικής İndependent που το υπογράφει η Laura Pitel και σχετική εκπομπή του βρετανικού BBC, σύμφωνα με την οποία η Τουρκιά έχει μπει σε μια επίπονη διαδικασία αποσταθεροποίησης με ανυπολόγιστες συνέπειες ενώ μαίνεται ο πόλεμος μα τους Κούρδους και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Τούρκος αξιωματούχος απέδωσε την ευθύνη της έκρηξη στο ΡΚΚ ή σε κάποια ομάδα που συνεργάζεται στενά με την κουρδική οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες είχε γίνει γνωστό πως 10 ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες είχαν ανακοινώσει ότι ενώνουν τις προσπάθειες τους με το ΡΚΚ στον αγώνα ανατροπής του φασιστικού καθεστώτος Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Radikal και την βρετανική İndependent, η επίθεση αυτή στο κέντρο της Άγκυρας σχετίζεται με τις σφοδρές μάχες που γίνονται τον τελευταίο καιρό στην πόλη Cizre της νοτιοανατολικής Τουρκίας μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών. Ο πόλεμος με τους Κούρδους έχει πάρει τον τελευταίο καιρό μια δραματική τροπή καθώς όλο και περισσότερες τουρκικές δυνάμεις ρίχτονται στις μάχες και η περιοχή θυμίζει έντονα τον συριακό εμφύλιο.

Ήδη όπως αναφέρεται το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει και ανησυχεί έντονα για την αποσταθεροποίηση της περιοχής από Συρία, Ιράκ και τώρα στην ίδια την Τουρκία.

Σημεία των καιρών!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια