Αναβολή την τελευταία στιγμή για τη νέα εκτόξευση της SpaceX

Λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πριν από την «ώρα μηδέν», τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα παροχής καυσίμων οδήγησε σε νέα αναβολή της εκτόξευσης του Falcon 9 («Γεράκι»), του πρώτου πυραύλου που σχεδιάστηκε να επιστρέφει στη Γη μετά την αποστολή του στο Διάστημα.

Ο πύραυλος της εταιρείας SpaceX, με ύψος όσο ένα κτήριο 23 ορόφων, ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευτεί τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας για να θέσει έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο σε γεωστατική τροχιά, σε ύψος 35.000 χιλιομέτρων.

Ο δορυφόρος, ιδιοκτησία της λουξεμβουργιανής εταιρείας SES SA, είναι σχεδιασμένος να προσφέρει τηλεοπτικές και ευρυζωνικές υπηρεσίες στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η εκτόξευση είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές από τις 25 Φεβρουαρίου λόγω προβλήματος στην πλήρωση των δεξαμενών υγρού οξυγόνου. Ο Falcon 9 χρησιμοποιεί ως καύσιμα κηροζίνη και υγρό οξυγόνο, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες προκειμένου να μειωθεί ο όγκος και να αυξηθεί έτσι η χωρητικότητα του πυραύλου σε υγρά καύσιμα.

Ένα μέρος των καυσίμων θα παρέμενε στις δεξαμενές του κατώτερου και μεγαλύτερου σταδίου του πυραύλου, σχεδιασμένο να επιστρέφει μετά την εκτόξευση και να προσεδαφίζεται κατακόρυφα ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Η SpaceΧ κατάφερε πέρυσι να προσεδαφίσει το κατώτερο στάδιο του Falcon 9 σε εξέδρα του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, μέχρι σήμερα όμως όλες οι απόπειρες προσνήωσης σε μια πλωτή εξέδρα στον ωκεανό έχουν αποτύχει.

Ακόμα ένας επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από τη Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, προορίζεται όμως για πτήσεις αναψυχής στο όριο της ατμόσφαιρας, και όχι για την εκτόξευση φορτίων σε τροχιά.

Ο Falcon 9 χρησιμοποιείται ήδη σε μη επανδρωμένες αποστολές ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), έπειτα από συμβόλαιο που εξασφάλισε η SpaceX από τη NASA.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ, τον αμερικανό εκατομμυριούχου που βοήθησε να δημιουργηθεί το PayPal και δημιούργησε την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors.

Νέα ημερομηνία εκτόξευσης μετά τη νέα αναβολή δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια