«Φρένο» στις μεταστάσεις του καρκίνου

Νέες μέθοδοι αναστέλλουν την εξάπλωση των όγκων


Δύο πρωτοποριακές ανακαλύψεις διαφορετικών ιατρικών ομάδων στα πανεπιστήμια Washington του St Louis και του Cambridge ανοίγουν νέους ορίζοντες στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι επιστήμονες εντόπισαν νέες μεθόδους για την αναστολή της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων και συνεπώς για την πρόληψη της μετάστασης που αποδεικνύεται μοιραία.

Η ομάδα του Washington University υποστηρίζει ότι το καρκινικό κύτταρο εξαπλώνεται μειώνοντας το pH (τον δείκτη οξύτητας - αλκαλικότητας) των κυττάρων που το περιβάλλουν, ώστε να τα καταστήσει περισσότερο όξινα, καθώς έτσι μπορεί να διεισδύσει σε αυτά και να εξαπλωθεί. Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να πάνε κόντρα σε αυτή τη διαδικασία εξάπλωσης των ανωμάλων κυττάρων.

Καταρχήν πέτυχαν να αυξήσουν το pH των ίδιων των παθογόνων κυττάρων καθιστώντας τα αλκαλικά και στη συνέχεια εστίασαν στο να αυξήσουν το pH των κυττάρων στον ιστό που τα περιβάλλει. Αυτό το κατάφεραν χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια ανθρακικού ασβεστίου που εξουδετερώνει το υψηλό pH. Το ανθρακικό ασβέστιο μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό τείνει να αυξήσει το pH στο 7,4, που είναι η φυσιολογική τιμή για το σώμα (το pH του αίματος, για παράδειγμα). Το μόνο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι επιστήμονες είναι η προσαρμογή του ανθρακικού ασβεστίου σε μεγέθη νανοσωματιδίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία των νεοπλασιών (στη φυσιολογική μορφή τους οι κρύσταλλοί του είναι έως και 10.000 φορές μεγαλύτεροι).

Σε μία άλλη έρευνα, του πανεπιστημίου του Cambridge (δημοσιεύεται στο «Current Biology»), οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αναστρέψουν τη διαδικασία της απόπτωσης, της νέκρωσης δηλαδή των κυττάρων που περιβάλουν τα καρκινικά, μέσω της οποίας τα τελευταία δημιουργούν χώρο για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Η απόπτωση οδηγεί στη δυσλειτουργία και τελικά στην καταστροφή των γύρω οργάνων.

Οι περισσότερες θεραπείες προκαλούν επίσης καταστροφή και στα περιβάλλοντα κύτταρα επιχειρώντας να νεκρώσουν τα καρκινικά. Οι ερευνητές του Cambridge με γονιδιακές παρεμβάσεις (πειραματιζόμενοι με το παράσιτο drosophila melanogaster ή με μύγες φρούτων σε εντερικούς όγκους) πέτυχαν να αναστείλουν την απόπτωση των περιφερειακών του όγκου κυττάρων.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια