Sponsor

ATHENS WEATHER

Υγιείς και μετά τα 100!

Ο διακεκριμένος βιογεροντολόγος Σουρές Ράταν μιλάει στην Αθήνα για την «τέταρτη ηλικία» που βρίσκεται προ των πυλών


Μπορούμε όχι μόνο να «πατήσουμε» τα 100 αλλά και να απολαμβάνουμε μια ζωή γεμάτη υγεία; Ακόμη και αν - τουλάχιστον προς το παρόν - η επιστήμη δεν μπορεί να μας υποσχεθεί την αιωνιότητα, ήδη μιλάει για μια «τέταρτη ηλικία» η οποία βρίσκεται προ των πυλών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα στη μελέτη της γήρανσης και των μηχανισμών της και ένας διεθνούς φήμης καθηγητής Βιογεροντολογίας, ο Σουρές Ράταν από το Πανεπιστήμιο του Ορχους στη Δανία, θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα για να μιλήσει για αυτά μαζί με τον ερευνητή Βιοχημείας Στάθη Γκόνο από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Οι δύο επιστήμονες θα έχουν συζήτηση με θέμα «Living a healthy life beyond 100» στο πλαίσιο της σειράς επιστημονικών διαλέξεων για το ευρύ κοινό «The Hub Science».

Το καλό στρες

Ο Σουρές Ράταν έχει συνδέσει το όνομά του με αρκετές ανακαλύψεις στη μελέτη της γήρανσης, η πιο διάσημη όμως θεωρία του των τελευταίων ετών είναι αυτή της «όρμησης» (στα αγγλικά «hormesis»). Σύμφωνα με αυτήν το στρες - κάτι που όλοι μάς συμβουλεύουν να αποφεύγουμε - μπορεί τελικά να μας κάνει καλό και να μας «ξανανιώνει». Αρκεί να το υφιστάμεθα με δική μας επιλογή και σε μετρημένες δόσεις. «Πάντα λέμε για το στρες ότι είναι κακό. Είναι κακό όταν μας επιβάλλεται και όταν είναι συνεχές, σε μεγάλες δόσεις. Οταν έντονο και συνεχές στρες μάς επιβάλλεται εξαιτίας π.χ. της δουλειάς ή άλλων καταστάσεων στη ζωή μας, τότε δεν υπάρχει περίοδος ανάκαμψης, επαναφοράς στην ηρεμία, και αυτό είναι κακό για τον οργανισμό» εξηγεί ο καθηγητής μιλώντας στο «Βήμα». «Υπάρχουν όμως και άλλα είδη στρες τα οποία εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να επιβάλλουμε στον εαυτό μας και αυτά, όπως φαίνεται, μας ωφελούν».

Αυτό το ωφέλιμο είδος στρες, όπως μας λέει ο κ. Ράταν, είναι εκείνο το οποίο με κάποιον τρόπο προκαλεί για ένα διάστημα το σώμα μας και το δοκιμάζει. Ως πιο «τρανταχτό» παράδειγμα υποδεικνύει τη γυμναστική, αν και όπως υπογραμμίζει αυτό δεν είναι το μόνο. «Υστερα από μια δύσκολη μέρα γεμάτη στρες τι κάνετε, πληρώνετε για να πάτε στο γυμναστήριο και να επιβάλετε στον εαυτό σας ακόμη περισσότερο στρες. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η άσκηση, στρες» τονίζει, προσθέτοντας ότι όταν ασκούμαστε παράγουμε πολύ περισσότερες ελεύθερες ρίζες και οξέα που σκοτώνουν τα κύτταρα του οργανισμού μας. «Υστερα όμως υπάρχει η περίοδος της επαναφοράς στην ήρεμη κατάσταση και τότε είναι που παίρνουμε όλο το όφελος. Και το όφελος δεν είναι μόνο για τα πόδια, που ενδεχομένως γυμνάσαμε, αλλά για ολόκληρο το σώμα, για τη μνήμη και για τη διάθεσή μας. Αυτό είναι ουσιαστικά το φαινόμενο της όρμησης: χαμηλά επίπεδα στρες τα οποία επιλέγουμε οι ίδιοι και  αποβαίνουν όπως φαίνεται πάντοτε ωφέλιμα».

Εμβόλιο ζωτικότητας

«Πρακτικά η θεωρία της όρμησης είναι κάτι σαν την ιδέα του εμβολιασμού - ότι δηλαδή πρέπει να εκτιθέμεθα σε πολύ μικρές τοξικές δόσεις για να διατηρούμε τον οργανισμό σε εγρήγορση» λέει στο «Βήμα» ο Στάθης Γκόνος. «Παραδείγματος χάριν ενώ το πολύ αλκοόλ είναι οπωσδήποτε βλαβερό, το ένα ποτηράκι κρασί είναι θεμιτό. Γιατί; Διότι αν και το αλκοόλ είναι δηλητήριο, σε μικρές δόσεις αποτελεί στην ουσία μια ενίσχυση για τον οργανισμό. Ο Σουρές Ράταν έχει αναπτύξει μια ολόκληρη θεωρία επάνω σε αυτό η οποία, όπως φαίνεται από τις μελέτες, ισχύει».

Εκτός από την άσκηση, το τονωτικό για τον οργανισμό στρες μπορεί να προέλθει και από πολλές άλλες πηγές, όπως π.χ. το φαγητό ή η «πνευματική γυμναστική» κ.ά. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, όχι μόνο για την όρμηση αλλά και για όλες τις νεότερες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί διεθνώς, όπως και για τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών εδώ στην Ελλάδα και φαίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να αναστρέφουν το βιολογικό ρολόι βελτιώνοντας την υγεία, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο The Hub Events. Ο Σουρές Ράταν και ο Στάθης Γκόνος θα είναι στη διάθεση του κοινού για ερωτήσεις οι οποίες μπορούν να αγγίξουν, όπως μας είπαν οι ίδιοι, ακόμη και φιλοσοφικού περιεχομένου ευρύτερα θέματα περί ζωής, θανάτου και αθανασίας.

info:

Living a healthy life beyond 100. Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00. The Hub Events, Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα (Μετρό Κεραμεικός). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Είσοδος ελεύθερη


ΤΟ ΒΗΜΑ science

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια