Γράφει η Δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, MMSci*
Οι γιορτές πέρασαν και μπορεί να σκέφτεστε και τώρα τι κάνω για τα δύο κιλά που πήρα. Σας πιάνει πανικός και ξεκινάτε δίαιτα. Αλλά η δίαιτα αυτή τελειώνει και ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας το πρόβλημα σας είναι πως δεν ξέρετε πως να τρώτε έτσι ώστε το σώμα σας να καίει λίπος και όχι γλυκόζη για ενέργεια.
Δεν ξέρετε πώς μπορείτε να έχετε ένα υγιή μεταβολισμό. Είναι παράλογο να συνεχίζετε να κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένετε διαφορετικό αποτέλεσμα.
Θα μου πείτε «εγώ δεν κάνω δίαιτα ακολουθώ υγιεινή, χωρίς γλουτένη, διατροφή». Το πρωί τρώτε μια μπάρα χωρίς γλουτένη με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Το μεσημέρι ενδεχομένως να παραγγείλετε μια σαλάτα με κινόα και παντζάρι και ένα φρέσκο χυμό. Η δουλειά σας κρατά μέχρι αργά στο γραφείο, οπότε τρώτε μια μπανάνα μέχρι να φάτε βραδινό. Δεν είχατε χρόνο να μαγειρέψετε βραδινό και αγοράζετε ένα ψητό κοτόπουλο με πατάτες φούρνου από το σουπερμάρκετ. Τρώτε υγιεινά, αλλά η ζυγαριά δεν λέει να πέσει.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί το σώμα σας μεταβολίζει γλυκόζη για ενέργεια.
«Μα δεν υπάρχει ζάχαρη στη διατροφή μου». Αν όμως κοιτάξετε πιο προσεκτικά θα δείτε πως η διατροφή σας είναι πλούσια σε ζάχαρη. Και αυτό γιατί οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα ολικής άλεσης δημητριακά και τα αμυλούχα λαχανικά απλά αποτελούν μόρια γλυκόζης δεμένα μεταξύ τους σε μια μακριά αλυσίδα. Το πεπτικό σας σύστημα τα διασπά σε γλυκόζη!
Τα αποξηραμένα φρούτα και η μπάρα δημητριακών (με ή χωρίς γλουτένη) δεν είναι τίποτα άλλο από ζάχαρη. Η κινόα στη σαλάτα είναι ένα άμυλο. Ένα φλιτζάνι κινόα μετατρέπεται σε 9 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη στο αίμα σας. Και το πιο πιθανό είναι πως δεν θα φάτε μόνο ένα φλιτζάνι. Το παντζάρι επίσης έχει ζάχαρη. Ένα φλιτζάνι βρασμένα παντζάρια μετατρέπονται σε 3 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη στο αίμα σας.
Θα μου πείτε «μα εγώ δεν τρώω έτσι, αποφεύγω τους υδατάνθρακες». Για πρωινό τρώτε μια ομελέτα με μόνο ασπράδια. Για δεκατιανό τρώτε φρυγανιές με λίγους υδατάνθρακες. Για μεσημεριανό μια τονοσαλάτα χωρίς λάδι. Το βράδυ τρώτε άπαχο φιλέτο κοτόπουλου με άφθονα μη αμυλούχα λαχανικά.
Το πρόβλημα, όμως, με αυτού του τύπου τη διατροφή είναι πως τρώτε υπερβολική πρωτεΐνη για τις ανάγκες του σώματος σας με αποτέλεσμα το σώμα σας να συνεχίζει να μεταβολίζει γλυκόζη για ενέργεια. Δεν τρώτε επαρκή ποσότητα καλού λίπους και αυτό οδηγεί στο έχετε συχνά «κακές» ημέρες επειδή οι έντονες επιθυμίες δεν έχουν εξαλειφθεί. Οι περισσότεροι όταν κόβουν τους υδατάνθρακες αντικαθιστούν αυτές τις θερμίδες με πρωτεΐνη. Ακούγεται τρελό αλλά δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε πρωτεΐνη. Όταν τρώτε υπερβολική πρωτεΐνη, μετατρέπεται σε γλυκόζη μέσω γλυκονεογένεσης.
Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει μετά από πολλά χρόνια συμβουλευτικών συνεδριών είναι πως η λύση είναι η διόρθωση των ορμονικών ανισορροπιών με την υιοθέτηση ενός σωστά διαμορφωμένου κετο-προσαρμοσμένο τρόπο ζωής.
Με αυτό το τρόπο διατροφής επειδή το σώμα αντί να «καίει» γλυκόζη για ενέργεια «καίει» λίπος χάνετε βάρος χωρίς να πεινάτε, ενώ ενεργοποιείτε τα γονίδια της νεότητας και αντιστρέφτε τη γήρανση και όλες τις ασθένειες που προκύπτουν από αυτή. Γιατί η τροφή δεν είναι θερμίδες, είναι πληροφορία στα γονίδια σας!
* Η Δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, MMSci είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και συνεργάτιδα του πλαστικού χειρουργού Απόστολου Γαϊτάνη, MD CCST.
** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Οι γιορτές πέρασαν και μπορεί να σκέφτεστε και τώρα τι κάνω για τα δύο κιλά που πήρα. Σας πιάνει πανικός και ξεκινάτε δίαιτα. Αλλά η δίαιτα αυτή τελειώνει και ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας το πρόβλημα σας είναι πως δεν ξέρετε πως να τρώτε έτσι ώστε το σώμα σας να καίει λίπος και όχι γλυκόζη για ενέργεια.
Δεν ξέρετε πώς μπορείτε να έχετε ένα υγιή μεταβολισμό. Είναι παράλογο να συνεχίζετε να κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένετε διαφορετικό αποτέλεσμα.
Θα μου πείτε «εγώ δεν κάνω δίαιτα ακολουθώ υγιεινή, χωρίς γλουτένη, διατροφή». Το πρωί τρώτε μια μπάρα χωρίς γλουτένη με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Το μεσημέρι ενδεχομένως να παραγγείλετε μια σαλάτα με κινόα και παντζάρι και ένα φρέσκο χυμό. Η δουλειά σας κρατά μέχρι αργά στο γραφείο, οπότε τρώτε μια μπανάνα μέχρι να φάτε βραδινό. Δεν είχατε χρόνο να μαγειρέψετε βραδινό και αγοράζετε ένα ψητό κοτόπουλο με πατάτες φούρνου από το σουπερμάρκετ. Τρώτε υγιεινά, αλλά η ζυγαριά δεν λέει να πέσει.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί το σώμα σας μεταβολίζει γλυκόζη για ενέργεια.
«Μα δεν υπάρχει ζάχαρη στη διατροφή μου». Αν όμως κοιτάξετε πιο προσεκτικά θα δείτε πως η διατροφή σας είναι πλούσια σε ζάχαρη. Και αυτό γιατί οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα ολικής άλεσης δημητριακά και τα αμυλούχα λαχανικά απλά αποτελούν μόρια γλυκόζης δεμένα μεταξύ τους σε μια μακριά αλυσίδα. Το πεπτικό σας σύστημα τα διασπά σε γλυκόζη!
Τα αποξηραμένα φρούτα και η μπάρα δημητριακών (με ή χωρίς γλουτένη) δεν είναι τίποτα άλλο από ζάχαρη. Η κινόα στη σαλάτα είναι ένα άμυλο. Ένα φλιτζάνι κινόα μετατρέπεται σε 9 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη στο αίμα σας. Και το πιο πιθανό είναι πως δεν θα φάτε μόνο ένα φλιτζάνι. Το παντζάρι επίσης έχει ζάχαρη. Ένα φλιτζάνι βρασμένα παντζάρια μετατρέπονται σε 3 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη στο αίμα σας.
Θα μου πείτε «μα εγώ δεν τρώω έτσι, αποφεύγω τους υδατάνθρακες». Για πρωινό τρώτε μια ομελέτα με μόνο ασπράδια. Για δεκατιανό τρώτε φρυγανιές με λίγους υδατάνθρακες. Για μεσημεριανό μια τονοσαλάτα χωρίς λάδι. Το βράδυ τρώτε άπαχο φιλέτο κοτόπουλου με άφθονα μη αμυλούχα λαχανικά.
Το πρόβλημα, όμως, με αυτού του τύπου τη διατροφή είναι πως τρώτε υπερβολική πρωτεΐνη για τις ανάγκες του σώματος σας με αποτέλεσμα το σώμα σας να συνεχίζει να μεταβολίζει γλυκόζη για ενέργεια. Δεν τρώτε επαρκή ποσότητα καλού λίπους και αυτό οδηγεί στο έχετε συχνά «κακές» ημέρες επειδή οι έντονες επιθυμίες δεν έχουν εξαλειφθεί. Οι περισσότεροι όταν κόβουν τους υδατάνθρακες αντικαθιστούν αυτές τις θερμίδες με πρωτεΐνη. Ακούγεται τρελό αλλά δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε πρωτεΐνη. Όταν τρώτε υπερβολική πρωτεΐνη, μετατρέπεται σε γλυκόζη μέσω γλυκονεογένεσης.
Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει μετά από πολλά χρόνια συμβουλευτικών συνεδριών είναι πως η λύση είναι η διόρθωση των ορμονικών ανισορροπιών με την υιοθέτηση ενός σωστά διαμορφωμένου κετο-προσαρμοσμένο τρόπο ζωής.
Με αυτό το τρόπο διατροφής επειδή το σώμα αντί να «καίει» γλυκόζη για ενέργεια «καίει» λίπος χάνετε βάρος χωρίς να πεινάτε, ενώ ενεργοποιείτε τα γονίδια της νεότητας και αντιστρέφτε τη γήρανση και όλες τις ασθένειες που προκύπτουν από αυτή. Γιατί η τροφή δεν είναι θερμίδες, είναι πληροφορία στα γονίδια σας!
* Η Δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, MMSci είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και συνεργάτιδα του πλαστικού χειρουργού Απόστολου Γαϊτάνη, MD CCST.
** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια