Όλα ήταν και –κατά συνέπεια- είναι για την αλλαγή του νομίσματος και την επιστροφή στη δραχμή. Αυτό είναι το… ηθικό δίδαγμα από τις αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πριν από λίγα 24ωρα αυτό που κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία το περασμένο καλοκαίρι: η κυβέρνηση είχε προβεί σε ενέργειες για την εκπόνηση σχεδίου PlanB. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό είχε αρχίσει να το υλοποιεί.
Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιβεβαιώνουν όλα αυτά. Μόνο που το crashonline.gr είχε από τις 4 Ιουλίου αποκαλύψει ότι ο Πάνος Καμμένος είχε παρουσιάσει στον Αμερικανό πρέσβη, Ντέιβιντ Πιρς δύο συν ένα εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας. Στα δυο πρώτα γινόταν αναφορά σε βοήθεια από τον αμερικανικό παράγοντα. Το τρίτο σενάριο όμως είχε να κάνει με το τι θα γινόταν σε περίπτωση που δεν ερχόταν η βοήθεια από την Αμερική. Τότε, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποφύγει το γέμισμα των ΑΤΜs με δραχμές, το απαραίτητο απόθεμα το οποίο είχε ήδη τυπώσει!
Απόλυτο χάος στο Μαξίμου
Την ίδια ημέρα, το crashonline.gr είχε «ανεβάσει» δημοσίευμα που περιέγραφε το απόλυτο χάος στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ένας υπουργός έριχνε τις ευθύνες στον άλλο, ενώ τα περισσότερα πυρά τα είχε συγκεντρώσει ο τότε υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης τη Δευτέρα (σσ. μετά το δημοψήφισμα) θα γίνει τροφή για τα λιοντάρια» είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα υψηλόβαθμο στέλεχος του Μαξίμου. Τη δυσφορία τους για τον κ. Βαρουφάκη είχαν εκφράσει ο τότε γ.γ. της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ο Νίκος Παππάς (ο οποίος συχνά-πυκνά είχε έντονους καβγάδες με τον κ. Βαρουφάκη) αλλά και ο Πάνος Καμμένος. Ο τελευταίος μάλιστα δεν είχε καταλάβει ποτέ τι ρόλο έπαιζαν αυτοί οι «σχιστομάτηδες» από την Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες, οι οποίοι ήταν σύμβουλοι του κ. Βαρουφάκη.
Την ίδια στιγμή, μεγάλο «σούσουρο» υπήρχε και για τις σχέσεις του τότε υπουργού Οικονομικών με τον Τζορτζ Σόρος και με διάφορα hedgefundsτου εξωτερικού.
Τα ταξίδια για… προμήθειες
Σε κάθε περίπτωση, οι αποκαλύψεις σοκάρουν. Το κυβερνητικό σχέδιο που ενεργοποιήθηκε τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου περιελάμβανε μεταξύ άλλων την οργάνωση συσσιτίων, τη συγκέντρωση φαρμάκων, την απόπειρα ελέγχου όλου του συστήματος τηλεπικοινωνιών της χώρας αλλά και την έκδοση νομίσματος. Μια από τις πτυχές του σχεδίου προέβλεπε, επίσης, ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα αναλάμβανε να οργανώσει συσσίτια όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος από της 16 Ιουνίου ότι οι αρμοδιότητες του ορισμού των στελεχών που θα διαχειρίζονταν τα δελτία τροφίμων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περνούσαν αποκλειστικά στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Στο μεταξύ, στις 2 Ιουλίου το απόγευμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα, ένα στρατιωτικό τζιπ του Γ’ Σώματος Στρατού και πιο συγκεκριμένα του τομέα Διοικητικής Μέριμνας κινούνταν σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ένας αντισυνταγματάρχης μαζί με ένα άτομο, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, πραγματοποίησαν στοχευμένες επισκέψεις για να εξετάσουν σειρά επιχειρήσεων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που είναι ενταγμένες στη λίστα «επίταξης» των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις κρίσης. Στόχος ήταν να πληροφορηθεί κατά πόσο σειρά φαρμακαποθηκών, επιχειρήσεις ανταλλακτικών και εξαρτημάτων οχημάτων και βιομηχανίες τροφίμων είναι σε θέση να ενταχθούν στο σχέδιο επίταξης που είχε εκπονηθεί.
Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πρώιμη φάση.
Ο φόβος του Τσίπρα
Τελικά, το σχέδιο υπάρχει, οι επαφές έχουν γίνει. Τότε ο Αλέξης Τσίπρα δεν πήρε την απόφαση να το εφαρμόσει γιατί φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης. Σήμερα, όμως, τι κα θα κάνει; Τα σενάρια περί Grexitέχουν αρχίσει να επανέρχονται στο προσκήνιο. Μάλιστα, συνοδεύονται και από την έξοδο από τη Σένγκεν. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής θα πατήσει ο κ. Τσίπρας το… μπουτόν ή θα συνθηκολογήσει για ακόμα μία φορά;
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια