Ρωσική υπεροχή στη θάλασσα! Νέο πυρηνικό υποβρύχιο για το Πολεμικό Ναυτικό

Ένα κατηγορίας Borei πυρηνοκίνητο υποβρύχιο καθελκύστηκε την Παρασκευή, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα Δευτέρα.

Το στρατηγικό υποβρύχιο με την ονομασία «Αλέξανδρος Γ’», είναι το έβδομο πυρηνικό υποβρύχιο τελευταίας γενιάς τύπου Borei, που δίνεται στο Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό από το ναυπηγείο Sevmash στο Severodvinsk στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου προγράμματος Borei, έχει μήκος 170 μέτρα, πλάτος 13,5 μέτρα και εκτόπισμα 24.000 τόνους.

Όπως μεταδίδει το sputniknews.com, κάθε τέτοιο υποβρύχιο μεταφέρει 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Bulava. Οκτώ υποβρύχια αυτής της κατηγορίας προβλέπεται να κατασκευαστούν μέχρι το 2020 με τρία από αυτά έχουν ήδη παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το πρώτο υποβρύχιο αυτής της κλάσης είναι το «Πρίγκιπας Βλαντιμίρ», που μπήκε στην υπηρεσία το 2012, ενώ το 2014, άλλα δύο τέτοια υποβρύχια – το » Πρίγκιπας Όλεγκ» και το «αρχιστράτηγος Σουβοροφ» είχαν προστεθεί στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ιδέα να ονομαστεί το νέο υποβρύχιο μετά το όνομα του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου ΙΙΙ προτάθηκε το 2014 από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα υποβρύχια κλάσης Borei θα αποτελέσουν τη βάση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων του ρωσικού ναυτικού κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Ηλίας Σιατούνης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια