Smartphones και τροχαία

Αύξηση της τάξης του 8,1% σημείωσε ο αριθμός των θανάτων από τροχαία μέσα στο πρώτο μισό του 2015 στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι τα smartphones και άλλοι περισπασμοί ενδεχομένως να κάνουν πιο επικίνδυνους τους αμερικανικούς δρόμους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Τα εν λόγω στατιστικά δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διακοπών των Ευχαριστιών, γνωστή για τη μεγάλη κίνηση και δείχνουν αύξηση θανάτων στους 16.225 την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου σε ρυθμό διπλάσιο αυτού μιας γενικής αύξησης της οδήγησης, όπως έχει προκύψει από τη μείωση της τιμής της βενζίνης και της ανάπτυξης της οικονομίας.
«Η αύξηση των smartphones στα χέρια μας είναι τόσο σημαντική, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να παίζει κάποιον ρόλο. Αλλά δεν έχουμε ακόμα αρκετές πληροφορίες για να διαπιστώσουμε πόσο μεγάλο» είπε ο Μαρκ Ρόουζκαϊντ, που ηγείται της National Highway Traffic Administration.
Η αύξηση των θανάτων από τροχαία το 2015 ακολουθεί μια μείωση το περασμένο έτος. Ωστόσο, η αύξηση μέσα στο πρώτο μισό του 2015 ήταν η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί από το 1977.
Αν και θεωρείται πως είναι ακόμα νωρίς για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο, ο Ρόουζκαϊντ είπε σε δημοσιογράφους πως εξετάζονται πιθανά αίτια, όπως η απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση και η μείωση της τιμής της βενζίνης, η οποία πιθανώς να έχει ενθαρρύνει πολλούς «ριψοκίνδυνους» οδηγούς να οδηγούν περισσότερο (όπως οι έφηβοι).
Ακόμη, ο Ρόουζκαϊντ αναφέρθηκε στην έλλειψη νομοθεσίας που να απαγορεύει τη χρήση φορητών συσκευών από οδηγούς ή να επιβάλλει τη χρήση ζωνών ασφαλείας και κρανών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια