Στα βήματα Αναστασιάδη: Ο Αλέξης αποφάσισε να “παίξει” με το Ισραήλ στα ενεργειακά

Η προετοιμασία των κυβερνήσεων Ελλάδας – Ισραήλ για την επιτυχή έκβαση της Διακυβερνητικής Συνάντησης του προσεχούς Ιανουαρίου την οποία συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Μπένιαμιν Νετανιάχου θα αρχίσει άμεσα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές .

Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεργασία με το Ισραήλ, ακολουθώντας τις συμβουλές του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος τον εισήγαγε και στη συνεργασία με την Αίγυπτο. Η τριμερής με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ισραήλ με την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική .

Κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι να επιταχυνθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων .

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε κυβερνητική πηγή, η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στην Βόρειο Ελλάδα , ενώ παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επιλογή του αγωγού, αν τελικά συμφωνηθεί θα αποφασιστεί ενδεχομένως και με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ασφάλειας, δεδομένης της σταθερότητας που επικρατεί στην δυνητική πορεία του αγωγού προς την Ελλάδα.

Επίσης, συζήτηση έγινε για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.

Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ και μη κυβερνητικές οργανώσεις συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Διαδοχικές συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, και αντιπροσωπεία της νεολαίας του ιδίου κόμματος, είχε ο πρωθυπουργός αργά χθες το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δέχθηκε εθελοντές της IsraAID, που δραστηριοποιούνται και στη Λέσβο παρέχοντας υπηρεσίες διάσωσης, πρώτες βοήθειες, ψυχολογική υποστήριξη και σίτιση σε πρόσφυγες.

Η IsraAID, εκτός του ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση της χώρας, διαθέτει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κοινής συμμετοχής Ισραηλινών και Αράβων εθελοντών, οι οποίοι συμβάλλουν στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπία συνάντησαν μέλη της ΜΚΟ «ΜΕΕΤ», η οποία διδάσκει πληροφορική από κοινού σε παιδιά από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προωθώντας τη συνύπαρξη που ακυρώνει στην πράξη το φόβο του ενός για τον άλλον.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια