Μακελειό στο Παρίσι: Σειρά 7 συντονισμένων επιθέσεων με τουλάχιστον 140 νεκρούς - Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Eκατό νεκρoί μέσα στο θέατρο Bataclan - Τουλάχιστον 4 τρομοκράτες νεκροί - 1500 στρατιώτες στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας - Εκλεισε το Orly - Ολάντ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας - Εκλεισαν τα γαλλικά σύνορα - Ομπάμα: Θα βάλουμε τέλος στην τρομοκρατία - Σε «κόκκινο συναγερμό» η Ευρώπη


02:45 Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες σταματούν τα δρομολόγιά τους προς τη Γαλλία

02:40 Δύο διατάγματα από το υπουργικό συμβούλιο - Αμεση κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης - Ειδική άδεια για περιορισμό στις οικίες τους σε όσους κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια

02:33 Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε τη συμμετοχή του στου G20

02:32 Πολύ κόσμος σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης για συμπαράσταση στοτς παριζιάνους

02:31 Εκλεισε το Orly το ένα από τα αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας

02:38 Πάνω από 140 οι νεκροί στο μακελειό στο Παρίσι

02:37 Τουλάχιστον 4 δράστες νεκροί

02:30 Σωροί από νεκρούς μέσα στο θέατρο Bataclan

02:20 Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη του μακελειού στο Παρίσι - Απειλεί με αιματοκύλισμα το Λονδίνο και τη Ρώμη

02:15 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και η υπουργός Δικαιοσύνης πηγαίνουν στο θέατρο Bataclan όπου τα γαλλικά Μέσα κάνουν λόγο για 100 νεκρούς

02:14 Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε τις «κατάπτυστες τρομοκρατικές επιθέσεις» που έγιναν στη Γαλλία το βράδυ της Κυριακής. Επίσης πριν την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομίλων στο Bataclan, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τους, σύμφωνα με όσα είπε υπεύθυνος Τύπου. «Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στο θέατρο Bataclan», έλεγε η αναφορά.

02:12 Η γαλλική έκδοση της Huffington Post κάνει λόγο για εκατό νεκρούς μέσα στο θέατρο επικαλούμενη πηγές της γαλλικής αστυνομίας

02:05 Συμβούλιο Ασφαλείας το Σάββατο το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο

02:01 «Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

02:00 Μεγάλος αριθμός φιλάθλων αλλά και οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας παραμένουν ακόμα μέσα στο Stade de France

01:56 Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν θα μεταβεί στην Τουρκία για τους G20

01:55 Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία θα κρατήσει τουλάχιστον 12 ημέρες

01:54 Τελείωσε η επιχείρηση της αστυνομίας στο θέατρο - Τουλάχιστον δύο τρομοκράτες νεκροί

01:53 Ορισμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνει λόγο για σύλληψη ενός δράστη

01:52 Τα θερμά συλληπητήρια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση προς τον γαλλικό λαό

01:45 Εφοδος της αστυνομίας στο θέατρο που κρατούνται όμηροι

01:44 «Θλίψη και οργή είναι το μόνο που νιώθω» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης για τις επιθέσεις στο Παρίσι. «Θλίψη και οργή είναι το μόνο που νιώθω. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο ενάντια στο γαλλικό λαό αλλά ενάντια στη δημοκρατία και στην ελευθερία» έγραψε ο κ.Μεϊμαράκης.

01:42 Για όσους έχουν γνωστούς τους στο Παρίσι το τηλέφωνο της ελληνικής πρεσβείας είναι το (+33) 1 4723 7228

01:41 Οι φωτηνοί σηματοδότες καλούν τους παριζιάνους να μείνουν σπίτι τους και να περιμένουν τις οδηγίες των αρχών

01:40 Η γαλλική αστυνομία κάνει λόγο για πολλαπλές ταυτόχρονες επιθέσεις χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό

01:35 Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κάνει λόγο για επτά τρομοκρατικά κτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα

01:30 Πέντε εκρήξεις έξω από το θέατρο που βρίσκονται όμηροι πάνω από 100 ένθρωποι

01:25 Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι

01:20 Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

01:15 Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. «Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες

Σειρά συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ περίπου 100 όμηροι κρατούνται σε θέατρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αρκετή αργότερα, νέο επεισόδιο πυροβολισμών αναφέρθηκε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο Les Halles του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας - Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Μία από τις εκρήξεις αποδίδεται από γαλλικά μέσα ενημέρωσης σε επίθεση αυτοκτονίας.

Το ηχητικό ντοκουμέντο της έκρηξης:



Παράλληλα, τρία επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος.

Ο αρχικός απολογισμός κάνει λόγο για 42 νεκρούς. Ειδησεογραφικά πρακτορεία τους ανεβάοζυν στους 100. Επίσης μιλούν για «δεκάδες» τραυματίες.

Ως προς τους δράστες μάρτυρες μιλούν για 5-6 ενόπλους χωρίς κουκούλα.

Σειρά συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ περίπου 100 όμηροι κρατούνται σε θέατρο της γαλλικής πρωτεύουσας.


 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας - Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Τουλάχιστον μία έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Jules Rimet, ακριβώς δίπλα στο στάδιο, και άλλη μία κοντά σε εστιατόριο McDonald's, ένα τετράγωνο μακριά από το στάδιο.

Τουλάχιστον μία από τις παραπάνω εκρήξεις αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

Παράλληλα, τρία επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 40 νεκρούς -πέντε εκ των οποίων στις εκρήξεις στο Stade de France- καθώς και «δεκάδες» τραυματίες.

Ως προς τους δράστες μάρτυρες μιλούν για τουλάχιστον 5-6 ενόπλους χωρίς κουκούλα.

Συγκεκριμένα, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στις οδούς Fontaine au Roi, Charonne και στη λεωφόρο Voltaire κοντά στο θέατρο Bataclan.

Σημειώνεται ότι και τα τρία σημεία των επιθέσεων είναι πολύ κοντά στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo το οποίο είχε δεχτεί επίθεση από ισλαμιστές εξτρεμιστές στις 7 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 εργαζόμενοι.

Οι τρεις στόχοι ήταν το εστιατόριο Le Petit Cambodge, το μπαρ Le Carillon και το θέατρο Bataclan.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον στο Le Carillon οι δύο δράστες φώναξαν «Αλάχ Ακμπάρ» πριν αρχίσουν να πυροβολούν με καλάσνικοφ μέσα στο μπαρ. Στη συνέχεια διέφυγαν.

«Αυτό διήρκεσε εφιαλτικά πολύ ώρα», αναφέρει ένας μάρτυρας. «Σήκωσε το καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί μέσα στο Καριγιόν. Ακούγαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν και βλέπαμε δεκάδες σώματα στο έδαφος».

Στο Bataclan σημειώθηκε μια «τεράστια έκρηξη» και περίπου 20 πυροβολισμοί, όπως αναφέρουν μάρτυρες.

Ανδρας που κατάφερε να ξεφύγει δήλωσε: «Καταφέραμε να διαφύγουμε. Υπήρχε αίμα παντού. Ανοιξαν πυρ μέσα στο πλήθος».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέατρο τουλάχιστον ένας δράστης με εκρηκτικά κρατά έως και 100 ομήρους.

Όμηρος μέσα από το Bataclan έκανε απελπισμένη έκκληση για βοήθεια μέσω site κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι ακόμη μέσα στο Bataclan. 10ς όροφος. Βαριά τραυματισμένος. Υπάρχουν επιζώντες στο εσωτερικό. Σφάζουν όλο τον κόσμο, έναν προς έναν. Στον 1ο όροφο γρήγορα».

Σύμφωνα με τη Liberation, δημοσιογράφος του Europe 1 βρισκόταν μέσα στο θέατρο Bataclan, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. «Δύο-τρία άτομα, με ακάλυπτα τα πρόσωπα εισέβαλαν με αυτόματα όπλα τύπου καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά μέσα στο πλήθος». Ο ίδιος εκτίμησε πως οι πυροβολισμοί διήρκεσαν περίπου 15 λεπτά. «Ήταν εξαιρετικά βίαιοι και επικράτησε πανικός» ανέφερε.

Περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ακούστηκε σειρά εκρήξεων και πυροβολισμοί μέσα στο θέατρο, λίγη ώρα αφότου οι αρχές προανήγγειλαν αστυνομική έφοδο.

Στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) νέο επεισόδιο πυροβολισμών αναφέρθηκε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο Les Halles του Παρισιού, αλλά δεν υπήρξε νεώτερες πληροφορίες για αυτό.

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και στρατιώτες έσπευσαν στα σημεία των επιθέσεων.

Στην βομβιστική επίθεση έξω από το Stade de France το Associated Press κάνει λόγο για δύο εκρήξεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φυγαδεύτηκε από τα στάδιο και έσπευσε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της κρίσης.

Οι φίλαθλοι κλήθηκαν να περιμένουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ολάντ συγκάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας) Υπουργικό Συμβούλιο και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα σύνορα της χώρας.

Καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και ψύχραιμοι μπροστά σε πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σε απευθείας διάγγελμα εν μέσω του εφιάλτη ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ολάντ: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία, κλείνουν τα σύνορα

Καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και ψύχραιμοι μπροστά σε πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σε απευθείας διάγγελμα εν μέσω του εφιάλτη ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι τα σύνορα της χώρας κλείνουν και ότι θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρξουν νέες επιθέσεις στην πρωτεύουσα.

Μίλησε για πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, σημειώνοντας ότι συγκαλείται άμεσα το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την απάντηση της Γαλλίας στα χτυπήματα.


Μήνυμα συμπαράστασης από τον Ομπάμα στον γαλλικό λαό

Μήνυμα συμπαράστασης στον Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Θα βάλουμε τέλος στην τρομοκρατία» είπε.


«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Προσφέρουμε συμπαράσταση και τις ευχές μας στους Γάλλους. Επέλεξα να μην μιλήσω ακόμα με τον κ. Ολάντ, αν και είχαμε μιλήσει τυχαία λίγο πριν για θέματα της G20.

» Εμείς ως Αμερικανοί ξέρουμε τι σημαίνουν αυτές οι επιθέσεις και σε περιπτώσεις τέτοιων επιθέσεων έχουμε δεχτεί στήριξη από τους Γάλλους. Η υπόθεση είναι ακόμη σε εξέλιξη και μένει να οργανώσουμε τις δράσεις μας, όταν έχουμε νεότερη ενημέρωση».


TO BHMA

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια