Στην Συρία δρα η ομάδα μύθος των ρωσικών ειδικών δυνάμεων «Zaslon» με αποστολή τα «κεφάλια» των αρχηγών του ISIS

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 
(Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην Συρία, υπήρχαν φήμες ότι η παρουσία τους ήταν σε πολλά και διαφορετικά σημεία, ότι συμμετείχαν σε άκρως απόρρητες επιχειρήσεις , αθέατοι από όλους, ότι τριγυρνούσαν μέσα στα ερείπια  ψάχνοντας για τους αρχηγούς των τζιχαντιστών, τελικά ήταν αλήθεια.
Μαζί με τις δυνάμεις των Πεζοναυτών  της 810ης ταξιαρχίας από την Κριμαία, ήρθαν κάτω από άκρα μυστικότητα οι περιβόητες ρωσικές υπερ-ειδικές δυνάμεις  μύθος με το όνομα «Zaslon».

Αξιοσημείωτες πληροφορίες για αυτούς του άνδρες ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό «The National Interest»,με άρθρο του στρατιωτικού  εμπειρογνώμονα Robert Waris για την ρωσική  μυστική αποστολή « Αιφνιδιαστική επιφοίτηση», στην οποία συμμετέχουν οι άνδρες της ρωσικής αυτής δύναμης, αντίστοιχης της αμερικανικής δύναμης «ΔΕΛΤΑ».

Όπως γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος ,  η ομάδα «Zaslon»   χρησιμοποιείται από το Κρεμλίνο και τον  εκάστοτε Ρώσο Πρόεδρο,  «για την υποστήριξη πράξεων που πραγματοποιούνται από την στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών ( GRU) στο εξωτερικό. Μεταξύ των ειδικών δράσεων που πραγματοποιούνται από την ειδική αυτή ομάδα είναι και η  διάσωση Ρώσων πολιτών, αξιωματούχων από «καυτά σημεία» σε όλον τον πλανήτη.



Σε άρθρο του Bekyuzen στο βρετανικό περιοδικό  Jane’s Intelligence Review, αναφέρεται η δράση της συγκεκριμένη ομάδα στην Συρία .

Η ομάδα «Zaslon» δραστηριοποιείται  στην Συρία, ανεξαρτήτως των κατευθύνσεων της ηγεσίας της υπηρεσίας στρατιωτικών Πληροφοριών (GRU).

Αν και υπάρχουν  μέλη  της GRU που εργάζονται στο Υπουργείο  Άμυνας της Συρίας στη Δαμασκό, εντούτοις η ομάδα «Zaslon» που  είναι «μια  ομάδα ειδικού σκοπού …  δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε έλεγχο από τα μέλη αυτά  ή τον τακτικό ρωσικό στρατό, παρά  μόνο από την Ρωσική Πρεσβεία, που βρίσκεται στην Δαμασκό στην οδό Ομάρ Μπιν  Χαττάμπ,  ανέφερε  το άρθρο.

Αυτός λοιπόν , ήταν ο στόχος της επίθεσης με όλμους πριν μερικές ημέρες στην ρωσική Πρεσβεία στην Δαμασκό. Τώρα εξηγούνται όλα . Η αποστολή της ομάδας αυτής αφορά εκτός όλων των άλλων και την δολοφονία ισλαμιστών αρχηγών , αλλά και  πιθανόν και  δυτικών κατασκόπων που δρουν στην Συρία στις  τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον ειδικό αμυντικό δημοσιογράφο Bekyuzen,  η ρωσική μυστική αυτή ομάδα , είναι πιθανό ότι εκτός από την  μετάδοση σημαντικότατων  πληροφοριών στο Κρεμλίνο , να συμβουλεύει και την ηγεσία του συριακού στρατού και της κυβέρνησης του Άσαντ .

Επιπλέον, στα καθήκοντά της  μπορεί να περιλαμβάνεται ακόμη και το σενάριο «της ανατροπής του καθεστώτος», εάν αυτό απαιτηθεί. Αυτήν την στιγμή οι άνδρες της ομάδας «Zaslon»,  έχουν  ως αποστολή την προστασία και την διάσωση Σύρων στελεχών , συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου  Άσαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές OSINT, η δύναμη  ειδικού σκοπού «Zaslon», δημιουργήθηκε  πάνω στην  δομή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού ( GRU), τον  Μάρτιο του 1998.

Οι άνδρες της  ομάδας αυτής αναφέρονται απευθείας στον Διευθυντή της GRU . Η δύναμη αποτελείται από περίπου 300 άτομα και είχε αναλάβει και στο παρελθόν την υλοποίηση πολλών και διαφορετικών «αποστολών» στο  εξωτερικό. Η Zaslon όμως υλοποιεί τις αποστολές αυτές,  χωρίς να  «φαίνεται» πουθενά, καθώς δεν υφίσταται επισήμως.

Οι στόχοι των ανδρών της ομάδας αυτής εκτός όλων των άλλων  είναι η προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, η ασφαλή μετακίνηση/μεταφορά   αξιωματούχων από  τις ρωσικές πρεσβείες σε άλλες χώρες,  και η ασφάλεια   πληροφοριών. Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη ομάδα  έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις στο Ιράν και το Ιράκ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια