Επίθεση «πρόκληση» τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών εναντίον των Κούρδων της Συρίας!

Γ. Μοτσάκος, Ειδικός σε Θέματα Άμυνας 
και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ)

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 διείσδυσαν στα δυτικά του Ευφράτη ποταμού και «χτύπησαν» Κούρδους αντάρτες (YPG) στην Συρία. Πρόκειται για μία άκρως προκλητική κίνηση  την οποία επιβεβαιώνει η τουρκική εφημερίδα SABAH , η οποία κάνει λόγο για «υπενθύμιση στους Κούρδους της ύπαρξης  κόκκινης γραμμής» εντός συριακού εδάφους .

Η Τουρκία ως  «κόκκινη γραμμή» θεωρεί τις περιοχές στα ΒΔ του Ευφράτη ποταμού διότι συνορεύουν με την Τουρκία , έτσι σε καμία περίπτωση δεν  επιτρέπει την παρουσία των Κούρδων σκληροτράχηλων μαχητών του YPG.

Επίσης έγινε γνωστή η μετακίνηση  τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών  σε  σχετικά κοντινή απόσταση   από την αποκαλούμενη «ζώνη ασφαλείας» στην  βόρεια Συρία, η οποία ονομάζεται «Jarabulus-Azez» .


Η παρουσία των Τούρκων στην περιοχή αυτή  επιβεβαιώθηκε και από στρατιωτικές πηγές. Ωστόσο,  δεν δίνονται  περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση που σημειώθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η κουρδική οργάνωση  PYD έχει κάνει γνωστή την επιθυμία της να κινηθεί  προς τα δυτικά του Ευφράτη , για αυτό και έκανε  κίνηση να ανατρέψει τις κινήσεις της Άγκυρας πρόσφατα.

Ο Τουρκικός Στρατός εισήλθε εντός Συρίας και παραμένει στην πόλη Etmeh),  δυνάμεις μιας τουρκικής  τεθωρακισμένης ταξιαρχίας  διέσχισαν το νότιο σημείο των τουρκο-συριακών συνόρων ,  το οποίο οδηγεί στην περιοχή  Etmeh, στο κέντρο της επαρχίας Ιντλίμπ.

Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν την διέλευση στην περιοχή της ΒΔ Συρίας στους Κούρδους της Συρίας,  λες και τους ανήκει. Μάλιστα η Άγκυρα επικαλείται συμφωνία μεταξύ των Κούρδων ,  Αμερικανών  και Τούρκων για το ζήτημα αυτό.

Παρά το σαφές μήνυμα της Τουρκίας, τονίζει η τουρκική εφημερίδα   το ένοπλο τμήμα της οργάνωσης PYD κινείται ήδη δυτικά του Ευφράτη αποστέλλοντας ομάδες  ενόπλων αγωνιστών. Η τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατέγραψαν βάρκες με οπλισμένους Κούρδους μαχητές , οι οποίες προσπαθούσαν να διέλθουν του ποταμού.

Με λίγα λόγια σύμφωνα με πληροφορίες ,  η  Τουρκία « διαχωρίζει» με το « έτσι θέλω» το βόρειο τμήμα της Συρίας, με μια  διαχωριστική γραμμή που βρίσκεται στα δυτικά της περιοχής  «Jarabulus-Azez» ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ   ως μια ασφαλή  » για αυτήν» περιοχή.

Η εμπλοκή αυτή των Τούρκων θα επιφέρει άμεση απάντηση της Ρωσίας η οποία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση «εισβολή»  δυνάμεων της Άγκυρας εντός συριακού εδάφους. Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα και η παραμικρή «λεπτομέρεια» μπορεί να επιφέρει ρωσο-τουρκική σύγκρουση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια