Άναψε "φωτιές" η "βόμβα" Δραγασάκη για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα

Αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη για δημιουργία παράλληλου συστήματος τραπεζών, με συνεργάτες του να δρουν πυροσβεστικά προχωρώντας σε διευκρινίσεις επί των αναφορών του στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν, τονίζοντας ότι ο κ. Δραγασάκης «δεν εννοούσε τίποτα παρά πάνω από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής ο κος Δραγασάκης είπε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για ένα νέο ρόλο τον τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη κλπ. Αυτό δεν είναι θέμα αυτού του νόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε και αλλού.
Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα.
Απ’ αυτήν την άποψη, έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Κύριε Πρόεδρε, προσπάθησα να δείξω ότι σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μια πορεία αντιμετώπισης της κρίσης. Η πορεία αυτή έχει και άλλες προϋποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες ανέφερα».
Σχετικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδη, σχολίασε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Βαρουφακισμό, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «ανεύθυνη, απαράδεκτη και επικίνδυνη» τη συγκεκριμένη αναφορά.

newsbomb.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια