ISIS, ΗΠΑ, Τουρκία και Κούρδοι

Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν το σχήμα που θα έχει στον χάρτη η Τουρκία τα επόμενα χρόνια


Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο ναυάγιο της συνεργασίας Τουρκίας - ΗΠΑ, στο ζήτημα της καταπολέμησης των τζιχαντιστών και του Ι.Κ. Τους δύο μήνες που διαρκεί η ενεργός προσχώρηση της Τουρκίας στη συμμαχία καταπολέμησης του Ι.Κ.
και της παραχώρησης της βάσης του Ιντζιρλίκ στις ΗΠΑ για αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, η Τουρκία έκανε μια επίθεση εναντίον στόχων του Ι.Κ. και περισσότερες από 300 εξόδους εναντίον στόχων του ΡΚΚ.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία «δουλεύει ψιλό γαζί» τις ΗΠΑ ότι συμμετέχει στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, ενώ στην ουσία έχει στόχο να αποδυναμώσει τη συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών, αφού οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ καταστρέφουν τις υποδομές των Κούρδων ανταρτών και αποδυναμώνουν τον κουρδικό Στρατό Λαϊκής Αμυνας (YPG), ο οποίος αποτελεί τη μοναδική στρατιωτική δύναμη που κατανικά στο έδαφος τους τζιχαντιστές σε όλα τα μέτωπα.

Τελικώς, αφού το σχέδιο Τουρκίας - ΗΠΑ να ελέγξουν την περιοχή μεταξύ Τζαραμπλούς - Χαλεπίου και Αφρίν με Τουρκομάνους και Αραβες αντικαθεστωτικούς, ώστε να αποτραπεί η ένωση των καντονιών Κομπάνι και Αφρίν, οι ΗΠΑ εστράφησαν και πάλι στους Κούρδους και, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές αλλά και κουρδικές πηγές, είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες για την απελευθέρωση της Τζαραμπλούς από τους τζιχαντιστές.

Να σημειωθεί ότι μετά την απελευθέρωση της Τελ Αμπιάντ, η Τζαραμπλούς είναι η μοναδική πύλη επικοινωνίας των τζιχαντιστών με τον έξω κόσμο. Από την πύλη αυτή εισέρχονται οι χιλιάδες τζιχαντιστές των δυτικών χωρών, που έρχονται με αεροπλάνα στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και, αφού «ξεναγηθούν» για λίγες ημέρες από τις μυστικές υπηρεσίες, μετά περνούν στο έδαφος της Συρίας, για να αναλάβουν «καθήκοντα», από αυτή την πύλη περνούν τα όπλα και τα πυρομαχικά που στέλνει η Τουρκία στη σύμμαχο αυτή δύναμη, για να μάχεται εναντίον των Κούρδων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, μετά την απελευθέρωση της Τζαραμπλούς, οι Κούρδοι από το έδαφος και οι Αμερικανοί από αέρος θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της Ράκα για την απελευθέρωσή της από τους τζιχαντιστές, επιφέροντας καθοριστικό πλήγμα στη βιωσιμότητα του Ι.Κ.

Φυσικά, αν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό με επιτυχία, οι Κούρδοι θα έχουν φτάσει ένα βήμα από την ένωση των καντονιών Κομπάνι και Αφρίν και δυο βήματα από τις ακτές της Μεσογείου και την έξοδο στη θάλασσα, που θα προσδώσει βιωσιμότητα στο κουρδικό κράτος, αφού δεν θα εξαρτάται πλέον από την Τουρκία για τις εξαγωγές του κουρδικού πετρελαίου, ενώ ταυτοχρόνως θα απομειώσει δραματικά τη γεωπολιτική αξία της Τουρκίας!

Η Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Οσον αφορά τη στάση της Ουάσινγκτον, παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζον Κίρμπι: «Εμείς δεν αξιολογούμε το ΥPG ως τρομοκρατική οργάνωση. Στη Συρία, η οργάνωση αυτή απέδειξε πόσο αποτελεσματική είναι απέναντι στο Ι.Κ. Ανάμεσα στις ομάδες που μάχονται το Ι.Κ., αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Εκτός αυτού, όλοι στο ΥPG δεν είναι Κούρδοι. Συνεχίζουμε να συνομιλούμε μαζί τους. Από την άλλη, συγχαίρουμε την Τουρκία για τη συνεργασία μαζί μας και στον αγώνα που κάνει η ίδια στο θέμα της αντιμετώπισης του Ι.Κ.».

Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στο όλο θέμα της Συρίας, και ειδικά σε αυτό της Ροζάβα και του Ι.Κ., όμως μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων της Συρίας και η ενδεχόμενη απελευθέρωση της Τζαραμπλούς θα αποτελέσουν μια εξέλιξη που θα παίξει ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ρόλο στην πορεία του Κουρδικού και θα επηρεάσει το σχήμα που θα έχει στον χάρτη η Τουρκία τα επόμενα χρόνια!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια