Περιοχές του DNA καθορίζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης

Σαράντα περιοχές του γυναικείου γονιδιώματος φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Επίσης, οι ερευνητές Άννα Μάρεϊ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ και Τζον Πέρι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, εντόπισαν τις πρώτες γενετικές ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην όψιμη εμμηνόπαυση και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για σχεδόν 70.000 γυναίκες. «Γνωρίζαμε εδώ και κάποιο διάστημα ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης εν μέρει καθορίζεται από τα γονίδια. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν πιθανώς εκατοντάδες γονίδια που εμπλέκονται, το καθένα επηρεάζοντας την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης από λίγες εβδομάδες έως ένα έτος», σύμφωνα με τον Δρ Πέρι.

Τα δύο τρίτα από αυτές τις περιοχές του DNA αφορούν γονίδια που φροντίζουν να διατηρούν υγιές το DNA, επιδιορθώνοντας τυχόν βλάβες. Έτσι, όσο πιο υγιές παραμένει το DNA μιας γυναίκας, τόσο καθυστερεί η εμμηνόπαυση. Αυτό αφορά ιδίως την αποκατάσταση τυχόν γενετικών βλαβών στα ωάρια, πράγμα που επεκτείνει χρονικά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας.

Ως γνωστόν το DNA του ανθρώπου υφίσταται βλάβες με την πάροδο της ηλικίας, αλλά και ως αποτέλεσμα επιλογών του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η περιβαλλοντική ρύπανση. Τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης των γενετικών βλαβών, αλλά όταν συσσωρευθούν πολλές βλάβες στο DNA, τότε τα κύτταρα πεθαίνουν.

«Έτσι, οι γυναίκες που καπνίζουν ή πίνουν πολύ αλκοόλ, εισέρχονται σε εμμηνόπαυση ένα έως δύο χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις μη καπνίστριες» εξηγεί η Δρ Μάρεϊ και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα νέα ευρήματα ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόληψη της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Παράλληλα, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε έτος που αρχίζει αργότερα η εμμηνόπαυση, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 6%.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια