Τηλεχειριζόμενο μικροτσίπ για όσους πάσχουν από ακράτεια


Έρχεται και στη χώρα μας τους ερχόμενους μήνες μια νέα ελπιδοφόρα μέθοδος αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων, με τηλεχειριζόμενο μικροτσίπ που εμφυτεύεται στον αστράγαλο.
 
Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί πειραματικά στην Ολλανδία σε 20 άτομα με πολύ καλά αποτελέσματα και, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τους εμφυτεύσιμους νευροτροποιητές, που ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακράτειας.

Όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίασή της στο περιθώριο της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης του Τμήματος Ουροδυναμικής, Ουρονευρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας (ΕΟΕ), που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, το μικροτσίπ μοιάζει με τις ασφάλειες που έχουν οι ηλεκτρικές συσκευές και εμφυτεύεται με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής με ένα τηλεκοντρόλ μπορεί να ρυθμίζει την ούρηση και μάλιστα μπορεί να την αναστέλλει.

Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για ανθρώπους που έχουν ακράτεια ούρων λόγω νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, αλλά και όσους έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη από κάποιο ατύχημα και δεν μπορούν να ελέγξουν την ούρηση. Η συσκευή, που συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη για μία έως δύο εβδομάδες, μένει έξω από τον οργανισμό, ώστε να μπορέσει να ρυθμιστεί και, αφού ρυθμιστεί, εμφυτεύεται στον ασθενή.

Η ακράτεια ούρων αυξάνει προοδευτικά με την πάροδο της ηλικίας. Το 40% των γυναικών κάθε ηλικίας παρουσιάζει ακράτεια και από αυτές ένα ποσοστό 70% μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, ενώ το 30% αντιμετωπίζεται με ταινίες που τοποθετούνται με επέμβαση. Στους άνδρες η ακράτεια έπειτα από προστατεκτομή αντιμετωπίζεται με τεχνητό σφιγκτήρα ή, όπως και στις γυναίκες, με ταινίες.

Αρ. Μάτιος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια