Στα χέρια του Τσίπρα η βόμβα

Έχασε 0,8 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο, «κέρδισε» όμως μια δεύτερη ευκαιρία  για να εφαρμόσει το άγριο Μνημόνιο


Το χθεσινό καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί χωρίς χρονοτριβή στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο από τη Βουλή.

Αν και υπολογίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε περίπου 450.000 ψήφους λιγότερες από τον Ιανουάριο, το ποσοστό 35,5% που συγκεντρώνει αποτελεί προσωπική νίκη του Α. Τσίπρα (που σήμερα θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ορκιστεί), ο οποίος αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα καλείται να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα και αλλαγές δίχως άλλοθι και εσωκομματικές δικαιολογίες.

Το αποτέλεσμα συνιστά επίσης (για άλλη μια φορά) συντριβή των δημοσκόπων, οι οποίοι έπεσαν παταγωδώς έξω στις προβλέψεις τους. Ολο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσαν την εικόνα περί «ντέρμπι» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. και προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν τον γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων για όλα τα κόμματα. Ομως οι πολίτες, όπως έδειξε η κάλπη, δεν επηρεάστηκαν από αυτά τα παιχνίδια, τα οποία είναι φανερό πια ότι υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες και δεν οφείλονται σε επιστημονικά λάθη.

Με βάση τα ποσοστά και τις έδρες είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. με πλειοψηφία που (με καταμετρημένο άνω του 60%) διαμορφωνόταν στις 155 έδρες. Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος έκαναν ήδη κοινή νικητήρια εμφάνιση αργά χθες το βράδυ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η Ν.Δ. δήλωσε ότι θα ασκήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ από τα μικρότερα κόμματα το ΠΑΣΟΚ και το (αποδυναμωμένο) Ποτάμι, αν και δεν δείχνουν μέχρι στιγμής διάθεση, κατά τις δηλώσεις τους, να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, ενδεχομένως να δώσουν ψήφο ανοχής κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να αναλάβουν κρίσιμους θώκους πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, πιθανότατα και εξωκοινοβουλευτικοί, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των μέτρων δίχως να επηρεάζονται από το πολιτικό κόστος. Στο ίδιο πλαίσιο θεωρείται σίγουρο ότι θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και ορισμένοι από τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι οποίοι βαθμολογούνται θετικά.

Μεγάλη σημασία επίσης αποδίδεται στην ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση. Η υλοποίηση των δυσάρεστων μέτρων αναμένεται να μην καθυστερήσει και να δρομολογηθεί από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, που η λαϊκή εντολή θα είναι νωπή.

Οι τράπεζες

Επίσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθώς από τις αρχές του 2016 ελλοχεύει ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων. Ολα αυτά επηρεάζουν και τον προσδιορισμό του χρόνου της πρώτης αξιολόγησης, η ολοκλήρωση της οποίας θα ανοίξει τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να αρχίσει να αντιμετωπίζεται πάλι με εμπιστοσύνη η χώρα μας, ενώ παράλληλα θα επιτραπεί σταδιακά η άμβλυνση ορισμένων μέτρων του τρίτου Μνημονίου.

Σχετικές υποσχέσεις φέρεται ότι έχουν δώσει οι δανειστές σε ανεπίσημες συνομιλίες τους με παράγοντες της ελληνικής πλευράς. Υπό το πρίσμα αυτό αποδίδεται τεράστια σημασία και στο «ευρωπαϊκό προφίλ» της νέας κυβέρνησης για την αποκατάσταση των διαύλων εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους. Προς την ίδια κατεύθυνση προτίθεται να δραστηριοποιηθεί ακόμη πιο ενεργά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο γενικότερος ρόλος του οποίου αναμένεται να είναι από εδώ και πέρα αναβαθμισμένος.

Με Καμμένο και πάλι η νέα κυβέρνηση! Τα σενάρια (από αύριο) για τα κόμματα

Ανάμεικτα συναισθήματα επικράτησαν στα στρατηγεία των πολιτικών κομμάτων αμέσως μετά τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης.
«Αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή τετραετίας να συνεχίσουμε να παλεύουμε» ήταν τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στα Προπύλαια, όπου έκανε τη νικητήρια δήλωση αργά το βράδυ. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο για τη προηγούμενη συνεργασία τους, αλλά τον κάλεσε στο βήμα να ανακοινώσει και επισήμως τη νέα κυβερνητική σύμπραξη με τη φράση: «Τον ευχαριστώ θερμά γιατί θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που αρχίσαμε πριν από επτά μήνες. Από αύριο σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προκοπής».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από τα γραφεία του κόμματος, παραδέχθηκε την ήττα του και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης. «Τον Γενάρη κάποιοι νόμιζαν ότι η Ν.Δ. θα διαλυθεί και τώρα κάποιοι νόμιζαν ότι θα μας τελειώσουν. Η Ν.Δ. ούτε διαλύθηκε ούτε τελειώνει» είπε ο πρόεδρος του κόμματός και πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός». Οσον αφορά τα σενάρια διαδοχής του, απέφυγε να απαντήσει.
Για θρίαμβο της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ευχαρίστησε τους χιλιάδες Ελληνες που ανέδειξαν το κόμμα του τρίτη δύναμη. «Αυτή η νίκη αποκτά ιδιαίτερη και μεγάλη σημασία από το γεγονός ότι είχαμε απέναντί μας ένα ολόκληρο σύστημα» δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος και συμπλήρωσε ότι «η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στα Μνημόνια, ενάντια στη λαθρομετανάστευση, που έχει γίνει εφιάλτης για τον ελληνικό λαό».

«Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν καταστροφή του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός επιβράβευσε το μήνυμα ενότητας που πρεσβεύει το κόμμα της.
Συγκρατημένος στις δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας απένειμε εύσημα σε «όσους και όσες αγνόησαν εκβιαστικά διλήμματα και συναντήθηκαν με το ΚΚΕ», εκτιμώντας πάντως ότι το αποτέλεσμα «είναι σε βάρος των εργαζομένων».

Με εμφανή απογοήτευση έγινε η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη. Επισήμανε με πικρία: «Πιστεύαμε ότι η χώρα μπορούσε να αλλάξει πορεία, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, επιστρέφουμε στον Γενάρη. Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του και αυτό μας δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς για τα λάθη που κάναμε».
Εκδηλα χαρούμενος προσήλθε στα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ. ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος μόλις οριστικοποιήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρέμεινε εκεί έως τις 11, οπότε και μετέβη στα Προπύλαια, όπου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με συναισθηματική φόρτιση ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε για το αποτέλεσμα ότι «η Ενωση Κεντρώων με τη στάση της θα είναι υπόδειγμα για όλους». Ανέφερε ότι ο λαός ζήτησε «κυβέρνηση συνεργασίας» και δήλωσε πρόθυμος να συμμετέχει υπό όρους.
Εμφανώς δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι η Λαϊκή Ενότητα αντιμετώπισε επιθέσεις με χτυπήματα κάτω από τη μέση, αλλά πρόσθεσε ότι «μπορεί να χάσαμε μια μάχη, αλλά δεν χάσαμε τον πόλεμο». Διεμήνυσε ότι «ο αγώνας μας συνεχίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και τόλμη γιατί έχουμε αρχές και αξίες» και πρόσθεσε ότι «την Ελλάδα την περιμένει ένας μνημονιακός Αρμαγεδδώνας». Στο πλευρό του και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που στάθηκε στο υψηλό ποσοστό αποχής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια