Sponsor

ATHENS WEATHER

Παρά τη Φουκουσίμα, τα πυρηνικά εργοστάσια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια

Παρά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, το οποίο οδήγησε τη Γερμανία στην απόφαση να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, πολλές χώρες επενδύουν σε αντιδραστήρες για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να εξασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια.

Η συνολική ισχύς των μονάδων πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 45% τα επόμενα χρόνια, προβλέπει ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πυρηνικής Ενέργειας.

«Η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια θα αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό την επόμενη πενταετία από ό,τι εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες» ανέφερε η Ανιέτα Ράιζινγκ, γενική διευθύντρια του συνδέσμου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνδέσμου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 379 gigawatt σήμερα στα 552 GW έως το 2035, μια θεαματική αύξηση η οποία όμως χαρακτηρίζεται ανεπαρκής.

Πολλές χώρες συμμερίζονται τη θέση του Συνδέσμου ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει εκτιμήσει ότι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ΟΗΕ για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, η πυρηνική ισχύς θα πρέπει έχει να αυξηθεί στα 660 GW το 2030 και σε περισσότερα από 900 GW το 2030.

Αυτό όμως θα απαιτούσε επενδύσεις 81 δισ. δολαρίων το χρόνο το διάστημα 2014-2040.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2035 οι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα χρειάζονται 103.000 τόνους στοιχειακού ουρανίου για τη λειτουργία τους από 62.000 τόνους σήμερα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η παραγωγή ουρανίου έχει επιβραδυνθεί καθώς οι χαμηλές τιμές αποθαρρύνουν τη δημιουργία νέων ορυχείων.

Παρόλα αυτά, η παραγωγή πυρηνικών καυσίμων θα είναι επαρκής μέχρι το 2025 εφόσον λειτουργήσουν όλα τα ορυχεία που προγραμματίζονται μέχρι τότε.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια