Καταλληλότερος;

Τρεις μεγάλες «τρύπες» στη στρατηγική του τέως πρωθυπουργού


Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Διακρίνω τρεις τεράστιες «τρύπες» στη στρατηγική Τσίπρα στον δρόμο πρoς τις κάλπες και σκοπεύω να τις αναδείξω. Τι μας παρουσιάζει ως διακύβευμα της κάλπης ο τέως πρωθυπουργός; Την ικανότητά του να διαπραγματευθεί καλύτερα το χρέος. Και τι ζητά για να το επιτύχει; Αυτοδυναμία.

Τι άλλο λέει; Οτι το δικό του Μνημόνιο είναι καλύτερο, πιο πατριωτικό από τα άλλα, γιατί δεν περιλαμβάνει αγγλικό δίκαιο. Και πώς προσπαθεί να πείσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους; Παρουσιάζει κυβερνητικό πρόγραμμα με ισοδύναμα, αφού -όπως τονίζει- «γλιτώσαμε το πεντάευρω στα νοσοκομεία, γλιτώσαμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, γλιτώσαμε τις ομαδικές απολύσεις, προστατεύουμε την κύρια κατοικία».
Ξεκινώντας την αποδόμηση όλων των παραπάνω, έχω να παρατηρήσω το εξής: Αλέξη, κρίμα! Κρίμα, διότι το νέο Μνημόνιο περιέχει στην ατζέντα του τον όρο «ομαδικές απολύσεις», χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «συμμόρφωση στις επιταγές της Ε.Ε.». Κρίμα, γιατί το πεντάευρω δεν το γλιτώσαμε - το Μνημόνιο γράφει ότι τον Οκτώβριο «θα αποφασιστεί αν θα επανέλθει ή θα αντικατασταθεί από εισπρακτικό μέτρο». Κρίμα, γιατί το Μνημόνιό σου δίνει χρηματικό μπόνους σε όσους δικαστικούς επιμελητές κάνουν τις περισσότερες κατασχέσεις πρώτης κατοικίας !
Οσο για το ΕΚΑΣ, προσεχώς θα αρχίσει η περικοπή του στο 20% των «πλουσιότερων» συνταξιούχων. Στην πραγματικότητα, κατέληξαν στα δίχτυα σου όλα τα σουτ που είχε αποκρούσει ο Σαμαράς! Αν θέλεις λοιπόν να συγκρίνεις Μνημόνιο με Μνημόνιο, πρέπει να έχεις το θάρρος να λες στον κόσμο ότι όλα τα παραπάνω συν τη φορολόγηση των αγροτών - επιβολή εισφορών στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΠΥ τα αποδέχθηκες πρώτος εσύ: το «νέο». Και πριν σκεφτείς να πουλήσεις πατριωτισμό με το αγγλικό δίκαιο, πρέπει να έχεις το θάρρος να λες ότι επί των ημερών σου εκχωρήθηκε κι άλλη εθνική κυριαρχία.
Το Ταμείο Σταθερότητας, που θα πουλήσει τις τράπεζες, θα έχει ξένο επικεφαλής με δική σου υπογραφή. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα έχει επικεφαλής πρόσωπο των δανειστών και θα περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό του τα έσοδα των υδρογονανθράκων. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα έχει απόλυτη εξουσία πάνω στον διακοσμητικό υπουργό Οικονομικών. Για το κυβερνητικό πρόγραμμα τι να πω; Οταν ο Σκουρλέτης ομολογεί ότι τάξατε 13η σύνταξη, ενώ ξέρατε ότι δεν μπορείτε να τη δώσετε (παρόμοια λέει και ο Τσακαλώτος), για ποιο πρόγραμμα μιλάμε; Εκλογοδικείο δόλιου ψεύδους πρέπει να συσταθεί. Για το χρέος, τέλος, μια κουβέντα: Οταν οι ξένοι προειδοποιούν ότι «για να δώσουμε ρύθμιση απαιτείται η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας», τι σου λέει ότι είσαι ο καταλληλότερος να το διαπραγματευθείς όταν ζητάς αυτοδυναμία; Ε;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια