Στροφή Τσίπρα με τρία βήματα

Ήπια μεν, διακριτή δε, στροφή στον προεκλογικό του βηματισμό επιχειρεί από χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στη σκιά των δημοσκοπήσεων που εξακολουθούν να δείχνουν «ντέρμπι» με τη ΝΔ και υπαρκτή απειλή δεξιού ατυχήματος.

Η στρατηγική αυτή στροφή έρχεται και γίνεται ήδη ορατή σε τρία σημεία – την απομάκρυνση από την «αριστερή μελαγοχλία», την εγκατάλειψη των δραματικών απολογητικών τόνων για το νέο Μνημόνιο και το, υπό προϋποθέσεις, άνοιγμα σε μετεκλογικές συνεργασίες και πέραν των Ανεξάρτητων Ελλήνων.Τόσο στην ομιλία στο Αιγάλεω όσο και στην συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, η νέα γραμμή Τσίπρα ήταν καθαρή και στα τρία αυτά σημεία: Απέφυγε τις εσωστρεφείς αναφορές στον αριστερό εμφύλιο, χρέωσε ευθέως και χωρίς συναισθηματισμούς στον Παναγιώτη Λαφαζάνη «οργανωμένο σχέδιο» για να πέσει η κυβέρνηση, επέμεινε στην ανάδειξη των θετικών στοιχείων της ευρωπαϊκής μάχης και απέκλεισε μεν μια «συγκυβέρνηση κουρελού» με τη ΝΔ, όχι όμως και μια ενδεχόμενη συνεργασία με ένα, διαφορετικό έστω, ΠΑΣΟΚ επί αυστηρών προγραμματικών δεσμεύσεων και αρχών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση κουρελού, σε συγκυβέρνηση ζόμπι, με συμμετοχή του Βορίδη, του Ψωμιάδη, του Άδωνι, του Πάγκαλου, του Βενιζέλου, δεν μπαίνει, ας βρουν κάποιον άλλον να βάλουν», είπε στο Αιγάλεω απορρίπτοντας εκ νέου και κατηγορηματικά τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ. Όταν όμως, λίγο αργότερα ερωτήθηκε στο Kontra για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, άνοιξε το παράθυρο υπό την προϋπόθεση ότι «θα απομονωθούν τα βαρίδια» - βαρίδια, τα οποία φωτογράφισε στα πρόσωπα στελεχών όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Η κυρία Γεννηματά», είπε, «είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της υπόλοιπης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έπαιρνε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας εδώ, του κυρίου Σαμαρά ή του κυρίου Μεϊμαράκη. Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν υπάρχει προοπτική δυνατότητας συνεργασίας. Εγώ, λοιπόν, θα χαιρόμουν  πάρα πολύ αυτό να αλλάξει. Αλλά αυτό απαιτεί  να απομονωθούν τα βαρίδια».
Στην ίδια συνέντευξη, δε, επέλεξε να υπερβεί τους παλιούς συντροφικούς και απέδωσε βαριά πολιτική ευθύνη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν: «Στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία, της τάξης του 30% που στήριζε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» και, που εν τέλει, «προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης».
Το τρίπτυχο της γραμμής Τσίπρα συμπλήρωσε η κλιμάκωση της επίθεσης κατά Μεϊμαράκη – μια επίθεση, με σαφή στόχο την αποδόμηση του «ανανεωμένου» προφίλ που επιχειρεί να προβάλει ο αρχηγός της ΝΔ:
«Της Ρηγίλλης τα παιδιά δίνουν τα ρέστα τους να τελειώσουνε μαζί μας. Για να ξαναφέρουν το χαμόγελο όχι στα χείλη των πολιτών αλλά στα χείλη των δανειστών και της διαπλοκής», χαρακτηρίζοντας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη « προσωποποίηση του παλαιοκομματισμού» και δίνοντας στίγμα της πόλωσης που θα υπάρξει στις τελευταίες δύο προεκλογικές εβδομάδες.
Τα νέα μηνύματα Τσίπρα ήρθαν στον απόηχο μιας ακόμη δημοσκόπησης, της Pulse για το «Ποντίκι», που δίνει και πάλι οριακή διαφορά μόλις 0,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνει την εξαιρετικά χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει μόλις στο 50%.
Η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων άλλωστε κατέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις βασικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη επίσημη προεκλογική εβδομάδα: Υπερβολική, και δυσανάλογη του συνολικού κοινωνικού ακροατηρίου, δόση εσωστρέφειας, πλεονάζοντες απολογητικοί τόνοι από τον Αλέξη Τσίπρα και έλλειμμα στην ανάδειξη των θετικών σημείων της διακυβέρνησης και σήματα ασάφειας και αστάθειας ως προς το κυβερνητικό σκηνικό της επόμενης ημέρας λόγω της μονοδιάστατης επιμονής στον στόχο της αυτοδυναμίας.
Κατόπιν αυτών των ευρημάτων η στρατηγική αναπροσαρμόζεται, η αυτοδυναμία αντικαθίσταται από το αίτημα για «καθαρή εντολή» αλλά με ανοίγματα σε υπό όρους συνεργασίας, οι κερδισμένες – έστω και με αίμα – μάχες στην Ευρώπη, όπως αυτή για το χρέος, έρχονται σε πρώτο πλάνο και η μελαγχολία εγκαταλείπεται.
Με αυτή την ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει απόψε στην Λειβαδιά και ανεβαίνει την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ και μένει να φανεί, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εάν οι αλλαγές σε συνθήματα και ρητορική αρκούν για να ανανήψουν ελπίδα και προσδοκία και να φρενάρει το γαλάζιο come back…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια