«Ντέρμπι» μέχρι την ώρα της κάλπης

Το «ντέρμπι» ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζεται, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 1% από τη Νέα Δημοκρατία, ο αρχηγός της οποίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εμφανίζεται ως ο νικητής του τηλεοπτικού ντιμπέιτ της περασμένης Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει 28,5%, αυξάνοντας το ποσοστό του από 27% που είχε στην έρευνα που διεξήχθη 1-3 Σεπτεμβρίου, ενώ και η Ν.Δ. αυξάνει το δικό της ποσοστό στο 27,5% (από 27% που είχε στην προηγούμενη μέτρηση). Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια τάση ανόδου που καταγράφεται για το ΠΑΣΟΚ.


Πάντως, σημαντική παράμετρος που αναδεικνύεται και σε αυτήν τη μέτρηση είναι η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επικρατεί στη μάχη για την τρίτη θέση. Η Χρυσή Αυγή αυξάνει το ποσοστό της στο 7% (από 6,5%), το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 6%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ που ενισχύεται και φθάνει στο 5,5% (από 4,5%), ενώ καταγράφεται ελαφρά υποχώρηση του Ποταμιού στο 5% (από 5,5%). Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη παραμένει σταθερή στο 4,5%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη υποχωρεί στο όριο της εισόδου στη Βουλή, εξασφαλίζοντας 3% (4%). Και σε αυτήν τη δημοσκόπηση οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παραμένουν εκτός Βουλής με 2% (1,5%).

Καθώς πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών, μειώνεται και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν την πρόθεσή τους να απέχουν. Τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (από 33,5% σε 27,5%), όσο και αυτών της Ν.Δ. (από 8,5% σε 6,5%). Στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής η αποχή υποχωρεί από 1,5% σε 1%, σε αυτούς των ΑΝΕΛ από 5,5% σε 2%, και του ΠΑΣΟΚ από 1,5% σε 1%. Αντίστροφη είναι η τάση που καταγράφεται στους ψηφοφόρους του Ποταμιού, όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις προς αποχή (από 2,5% σε 3,5%), όπως και σε αυτούς του ΚΚΕ (από 1% σε 2%).

Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση, στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (61%), ενώ στη Ν.Δ. βρίσκεται στο 85%, στη Χρυσή Αυγή στο 83%, στο ΚΚΕ στο 81%, στο ΠΑΣΟΚ στο 73%, στο Ποτάμι στο 50% και στους Ανεξάρτητους Ελληνες μόλις στο 33%.

Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει πως παρακολούθησε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και το 31% όχι. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία (84%) τονίζει πως δεν την επηρέασε καθόλου. Το 10% δηλώνει πως, παρακολουθώντας την τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης, νιώθει πιο σίγουρο για την επιλογή κόμματος που είχε ήδη αποφασίσει. Το 2,5% σημειώνει ότι δεν είχε προηγουμένως αποφασίσει, και το ντιμπέιτ βοήθησε στο να κάνει την επιλογή του, και μόλις 1,5% δηλώνει πως το ντιμπέιτ τον έκανε να αλλάξει επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, την καλύτερη παρουσία στην τηλεοπτική αναμέτρηση είχε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (19%) και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (13,5%), η Φώφη Γεννηματά (9%), ο Σταύρος Θεοδωράκης (8%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (6%), ο Πάνος Καμμένος (4,5%) και τελευταίος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (1,5%). Ενας στους τρεις δηλώνει, πάντως, ότι κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είχε καλή παρουσία.

Διαβάστε εδώ όλη τη δημοσκόπηση


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια