Σοκ: Συντάξεις 500 - 600 ευρώ για όλους, το σχέδιο Κατρούγκαλου

Μία σύνταξη έως 600 ευρώ για όλους περιλαμβάνει η πρόταση-σοκ που επεξεργάζεται η επιτροπή του τέως υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό.


Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» το συγκεκριμένο σενάριο που επεξεργάζεται η εν λόγω Επιτροπή Σοφών προκρίνει ότι οι συντάξεις, θα κυμαίνονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, σε ανώτατο επίπεδο στα 500-600 ευρώ.

Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για μία ενοποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) όπου αν νομοθετηθεί τελικά η πρόταση, θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο αυτούς που μελλοντικά θα συνταξιοδοτηθούν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επανέρχεται με άλλο όνομα και καθορίζει το μέλλον όλων, όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και για όσους ήδη είναι συνταξιούχοι.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή Σοφών επεξεργάζεται ένα σχέδιο που φέρνει ανατροπές σε ολόκληρο το Ασφαλιστικό με τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) τα οποία θα έχουν ομογενοποιημένους κανόνες (κρατήσεις, αποδόσεις συντάξεων) που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στον υπολογισμό και άρα στα ποσά του εφάπαξ, κ.λπ.

H σύνταξη που θα παίρνουν οι νυν συνταξιούχοι
Μηνιαία εθνική σύνταξη που θα είναι συνδεδεμένη με το κατώφλι κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή σήμερα 432 ευρώ) και θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, μέρος του οποίου θα αποτελεί η εθνική σύνταξη, θα προκύπτει από την προσθήκη στην εθνική σύνταξη της ανταποδοτικής. Θα ορίζεται από το σύνολο των εισφορών που έχει δώσει στο σύστημα ο συνταξιούχος ως εργαζόμενος.

Η αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου
Εκπληκτος εμφανίστηκε - μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη - ο κ. Κατρούγκαλος για το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτήρισε «απολύτως φανταστικό».
«Έχω συγκροτήσει επιτροπή για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολύ περισσότερο σε τέτοια τερατώδη πράγματα, όπως πρόταση για 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» επισήμανε, «προβλέπει η σύνταξη να μην είναι σύνταξη - φιλοδώρημα».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως υπουργού, η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου.
«Το δημοσίευμα αναφέρεται ακριβώς στα αντίθετα πράγματα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια