Τέλος (!) στα capital controls αν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο 2015

Πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα, εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρωθεί εντός του 2015, προβλέπει αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν καθαρές εισροές καταθέσεων 1 δισ. ευρώ μετά την επαναλειτουργία τους στις 20 Ιουλίου.

Ο ίδιος, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να επιτραπεί στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν. Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας συμμερίζονται την άποψη πως οι καταθέτες θα πρέπει να διασωθούν και δεν θα πρέπει να επιβληθεί εισφορά επί των καταθέσεων.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της ποιότητας των assets για τις ελληνικές τράπεζες και τα stress tests που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, με τις αυξήσεις κεφαλαίου να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης αποφασίζονται αυτή την περίοδο. Εάν δεν συμμετάσχουν ιδιώτες μέτοχοι, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν τους δανειστές για την ώρα να βάζουν στον «πάγο» τη δημιουργία της bad bank, δηλαδή της «κακής τράπεζας», η οποία θα συγκέντρωνε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας ανάσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται ότι εκτιμούν πως τα νομικά και πρακτικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση της προσδοκίας των τραπεζιτών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια