Μπροστά στη νέα συμφωνία

Σημαδιακή η χθεσινή μέρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε μέσω των υπουργών Σταθάκη και Τσακαλώτου την πρώτη επίσημη συνάντηση με την αναβαθμισμένη αριθμητικά σε «κουαρτέτο» εκπροσώπηση των εταίρων και δανειστών μας.

Η διαπραγμάτευση για το τρίτο και καθοριστικότερο για το μέλλον του τόπου Μνημόνιο ξεκίνησε κάτω από αδιανόητες μέχρι πριν από μερικούς μήνες συνθήκες και προϋποθέσεις για την ηγεσία και τα στελέχη της κυβέρνησης.
Ωστόσο εκείνο που αυτήν τη στιγμή ενδιαφέρει είναι ένα και μόνο: πώς θα φτάσει η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό και στην καλύτερη δυνατή συμφωνία έτσι ώστε να επισημοποιηθεί η συνεργασία, να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και να ξεκινήσει η εφαρμογή της. Χωρίς «δημιουργικές ασάφειες» και άλλες σχετικές ανοησίες αυτήν τη φορά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον πλήρη γνώση της σοβαρότητας της κατάστασης και ανάλογα θα κινηθεί από δω και πέρα, αφήνοντας οριστικά κατά μέρος τις ιδεοληψίες οι οποίες προσδιόριζαν έως τώρα την πολιτική της. Και εδώ είναι που θα πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φροντίζοντας έτσι ώστε να εφαρμόζονται πλήρως όλα και όσα συμφωνηθούν.
Δική του υποχρέωση επίσης και η διασφάλιση της ρύθμισης του χρέους, που ούτως ή άλλως αποτελεί δέσμευση των εταίρων μας από το 2012. Αλλά υποχρέωσή του και η αξιοποίηση της προβλεπόμενης αναπτυξιακής βοήθειας με μέτρα και λογικές που συμβάλλουν ώστε η οικονομία να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά. Διότι η ανάπτυξη και μόνο η ανάπτυξη είναι εκείνη που θα ξαναγεννήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα που η κυβέρνηση κατάλαβε ότι η Ευρώπη είναι μονόδρομος για τη χώρα, ας φροντίσει να προσαρμοστεί και με τις κυρίαρχες αναπτυξιακές λογικές της.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια