Ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης
μελανώματος, την επιθετικότερη μορφή του καρκίνου του δέρματος,
αντιμετωπίζουν τα άτομα που τους αρέσουν οι χυμοί φρούτων, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μπράουν και του Νοσοκομείου του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον Δρ Αμπραρ Κουρεσι, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 100.000 άτομα για περισσότερα από 25 χρόνια.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περισσότερα από 1.800 άτομα εκδήλωσαν μελάνωμα. Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν τακτικά χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ είχαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος, συγκριτικά με εκείνους που απέφευγαν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που έπιναν χυμό πορτοκαλιού μια φορά την ημέρα είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης μελανώματος, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Ομοίως, όσοι έτρωγαν γκρέιπφρουτ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος, έναντι αυτών που δεν έτρωγαν καθόλου.
Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η συνολική έκθεση στον ήλιο και το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων.
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν συγκεκριμένα φωτοενεργά συστατικά, ψωραλίνες και φουροκουμαρίνες, που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, όταν εφαρμόζονται απευθείας σ’ αυτό.
«Αλλά ακόμα κι αν τα εσπεριδοειδή κάνουν ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Τα φρούτα δεν μπορούν να κάνουν κακό, αν δεν υπάρχει παράλληλα και υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Το μήνυμα λοιπόν της μελέτης είναι η προστασία του δέρματος, με τα κατάλληλα προϊόντα και η παραμονή σε σκιερό μέρος τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας» διευκρινίζει ο Δρ Κουρεσι.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μπράουν και του Νοσοκομείου του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον Δρ Αμπραρ Κουρεσι, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 100.000 άτομα για περισσότερα από 25 χρόνια.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περισσότερα από 1.800 άτομα εκδήλωσαν μελάνωμα. Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν τακτικά χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ είχαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος, συγκριτικά με εκείνους που απέφευγαν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που έπιναν χυμό πορτοκαλιού μια φορά την ημέρα είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης μελανώματος, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Ομοίως, όσοι έτρωγαν γκρέιπφρουτ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος, έναντι αυτών που δεν έτρωγαν καθόλου.
Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η συνολική έκθεση στον ήλιο και το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων.
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν συγκεκριμένα φωτοενεργά συστατικά, ψωραλίνες και φουροκουμαρίνες, που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, όταν εφαρμόζονται απευθείας σ’ αυτό.
«Αλλά ακόμα κι αν τα εσπεριδοειδή κάνουν ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Τα φρούτα δεν μπορούν να κάνουν κακό, αν δεν υπάρχει παράλληλα και υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Το μήνυμα λοιπόν της μελέτης είναι η προστασία του δέρματος, με τα κατάλληλα προϊόντα και η παραμονή σε σκιερό μέρος τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας» διευκρινίζει ο Δρ Κουρεσι.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
0 Σχόλια