Πατατόπιτα με γραβιέρα Κρήτης


Υλικά


  • 8 χωριάτικα φύλλα έτοιμα ή σπιτικά
  • 1 κιλό πατάτες
  • 250 γρ. μπέικον σε φέτες
  • 380 γρ. γραβιέρα Κρήτης
  • 5 αυγά χτυπημένα με λίγο γάλα
  • 130 γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • λίγο πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε ροδέλες και τις βράζετε (όχι πολύ, να κρατάνε) σε αλατισμένο νερό για 25'. Τις στραγγίζετε καλά. Τρίβετε τη γραβιέρα σε χοντρό τρίφτη και την ανακατεύετε με τα τα χτυπημένα αυγά και αλατοπίπερο.

Βουτυρώνετε ένα μεγάλο στρογγυό ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο. Φροντίζετε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά του ταψιού.

Απλώνετε πάνω στα φύλλα το μπέϊκον και κατόπιν σε στρώσεις τις μισοβρασμένες πατάτες ρίχνοντας ανάμεσα αρκετό από το μείγμα με το τυρί και τα αυγά.

Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι βουτυρώνοντας καλά. Διπλώνετε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν φτιάχνοντας έναν κόθρο. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο και ψήνετε 55'-60' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° - 200° C, μέχρι να ροδίσει.

  • Προετοιμασία: 55'
  • Ψήσιμο: 55'-60'
  • Δυσκολία: μέτριο

icookgreek.com

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια