Tην Πέμπτη θα ανοίξουν 850 καταστήματα τραπεζών για τους συνταξιούχους


Την Πέμπτη θα ανοίξουν 850 καταστήματα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών, σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Ειδικότερα από την Εθνική θα λειτουργήσουν 250 καταστήματα, από την Τράπεζα Πειραιώς 250 καταστήματα, από την Alpha Bank 200 καταστήματα και 150 από την Eurobank, που θα καλύπτουν όλη την επικράτεια.

Οι συνταξιούχοι θα μπορούν σωρευτικά να κάνουν ανάληψη από τα καταστήματα 60 ευρώ ανά ημέρα. Δηλαδή αν ανοίξουν την Πέμπτη θα μπορέσουν να πάρουν 240 ευρώ (60 ευρώ την ημέρα).

Όσοι συνταξιούχοι διαθέτουν κάρτα μπορεί να σηκώνουν 60 ευρώ ανά ημέρα (αλλά όχι σωρευτικά. Δηλαδή εάν μια ημέρα δεν κάνουν ανάληψη 60 ευρώ την επόμενη δεν μπορούν να σηκώνουν 120 ευρώ, αλλά 60 ξανά).

Έπιασε δουλειά η Επιτροπή Έγκριση Συναλλαγών


Σύμφωνα με πηγές από την αντιπροεδρία, ξεκίνησε ήδη η λειτουργία της ειδικής Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή αυτή εξετάζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας). Ήδη όπως ανακοινώθηκε εξετάστηκε το πρώτο αίτημα.

Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σταδιακά λύνονται και τα προβλήματα στις καταθέσεις μετρητών από σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα (κατάθεση ημερήσιων εισπράξεων), τα οποία θα μπορούν να κλείνουν ειδικό ραντεβού με την τράπεζά τους και με τη συνοδεία αστυνομικού να καταθέτουν στους λογαριασμούς τους.

Πληρωμή με πιστωτικές

Αναφορικά με ορισμένους εμπόρους, κυρίως βενζινάδικα, που δεν δέχονται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες επισημάνθηκε πως υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καταρτιστεί λίστα των εμπόρων που κάνουν δεκτές τις πληρωμές με κάρτες και να ενημερωθεί το κοινό.

Διευκολύνσεις για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό

Συνεννοήσεις έχουν γίνει επίσης και με τις πρεσβείες στο εξωτερικό για τους Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Οι πρεσβείες σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα απελευθερώσουν το όριο των καρτών μέχρι ενός ποσού, ώστε να μπορούν οι Έλληνες που είναι στο εξωτερικό να πληρώσουν το ξενοδοχείο τους και τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

Για τις επιταγές επισημάνθηκε ότι προβλέπεται αναστολή των ημερομηνιών λήξης τους (και των δικαστικών).

Αναφορικά με τις μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα, επισημάνθηκε ότι οποιαδήποτε πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, όπως επίσης μπορεί να γίνει είσπραξη επιταγών ώστε να πληρωθεί το προσωπικό.

Πηγές της αντιπροεδρίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι τράπεζες να ανοίξουν και νωρίτερα της λήξης της τραπεζικής αργίας για ορισμένες συναλλαγές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια